Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Експерт по миграция: Наказанията за каналджийство са минимални, залавят се хора от ниските нива

"Каналджийството е много печеливш и нискорисков бизнес", твърди Радослав Стаменков

23.11.2022 | 11:20 Редактор: Калина Донкова

Каналджийството и трафикът на хора винаги са били от добре печелившите криминални бизнеси, с които Европа се сблъсква от много време насам. Това каза в предаването "Директно" ръководителят на мисията на Международната организация по миграция (МОМ) в България Радослав Стаменков.

Повод за коментара му е поредният инцидент с мигранти, след който полицай е с опасност за живота, а други двама униформени са по-леко пострадали.

По думите му в последно време все повече лица от тежкия криминален контингент се насочват към този вид дейност.

"Една от основните причини е, че тя е изключително добре платена, носи малък риск и ефективните наказания са изключителни ниски и редки", подчерта Стаменков.

Според него статистиката на съда и прокуратурата показва, че от всички дела и  разследвания за каналджийство и трафик на хора, броят на осъдителните присъди е изключително нисък и с минимални наказания

"Това е изключително трудно престъпление. То се извършва на териториите на множество държави. Започва от страните на произход, преминава през страните на транзит, каквато е България, а завършва в страните на крайна дестинация, като обикновено говорим за Западна Европа. Много трудно доказуемо", изтъкна Стаменков.

Ръководителят на МОМ е категоричен, че в България задържаните за каналджийство обикновено са от най-ниските нива във веригата.

"Центровете за бежанци у нас вече са препълнени", обобщи той, но изтъкна, че страната ни разполага и с резервен ресурс - контейнерни селища, които ще бъдат активирани при нужда.

Гледайте целия разговор във видеото.