Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Йона Тукусер - бесарабската българка, която "съживи" Гладомора върху платно

Гладът е по-страшен от войната, казва авторът на изложбата "Глад"

16.11.2022 | 15:30 Редактор: Калина Донкова

"По-страшно от войната е гладът" - това казали българи от Украйна на художника Йона Тукусер, която изследва темата за Гладомора в Украйна от първата половина на ХХ век. 

Йона е бесарабска българка от род на преселници от Стара Загора през 1832 година. Родена е в село Главан, част от Одеска област в Украйна. 

Този страшен период от историята оживява в картините ѝ, станали част от изложбата "Глад", която тя поставя в Националната галерия "Квадрат 500" и може да бъде разгледана до 27 ноември. Йона е автор и на документаления филм за Гладомора "Антропофаг".

"Гладът е оръжие за масово унищожение. Русия и до ден днешен продължава да използва тази формула за изнудване", категорична бе тя в ефира на предаването "Директно". 

В рамките на изследването си Йона поставя фокус върху българската общност в Украйна в периода след Втората световна война. Тогава над 100 хил. българи загиват от глад.

"Основно съм работила с държавните архиви в град Одеса, Исмаил, издирвайки историите и търсейки личен отговор защо се е случила тази трагедия. През 2018г. с видеокамера обиколих 13 български села, говорейки с 86 възрастни българи, оцеляли от глада. Те разказаха как е започнала колективизацията, хората са били принудени да влязат в колхоза и храната им е взимана насилствено", разказва Тукусер.

Една от най-новите картини на Йона изобразява историята на 6-годишно момче от град Мариупол по време на продължаващата война в Украйна.

"Момчето се казва Илия, родителите му били убити, и то е прекарало 3 седмици в бомбоубежище, оставайки без храна. „Аз бях толкова гладен, че ядох играчката на приятеля ми“", споделя Йона. 

Изложбата "Глад" се радва на огромен интерес до този момент, каза кураторът на експозицията Мартина Йорданова.

Вижте целия разговор във видеото.