Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Психотерапевти: Важно е на децата да се представя истината за развода

Книгата "Въпросът за развода. За деца и родители" вече е на пазара

12.11.2022 | 12:30 Редактор: Калина Донкова

Важно е истината за развода да бъде представяна на децата, но с адаптиран и подходящ език. Това обясиха в ефира на предаването "Директно" психотерапевтите Калина Йорданова и Борислава Мечева.

След "Въпросът за смъртта. За деца и родители" на пазара вече е втората книга на фондация "Кожа" - "Въпросът за развода. За деца и родители".

"Раздялата е дълъг процес, през който и родителите, и детето преминават. Този процес много прилича на процеса на траур, така наречената "траурна рекация" в психологията. Обикновено единият от партньорите е по-подготвен, докато другият се оказва в ситуация, в която не е извървял този вътрешен процес все още", обясни Мечева. 

"Разговорът с детето е тогава, когато родителите са готови, но все пак, не бива да закъснява относно актовете им. Понякога родителите са твърде заети със себе си, защото това е процес на загуба връзката им, на загуба на общия им дом. Особено родителят, който е по-малко подготвен, е изправен пред това да премине през много сложен вътрешен психичен процес и това може да пречи да се занимае или да регистрира нуждите на детето, защото е зает със своите", подчерта Йорданова.

Това как родителите говорят за развода с децата си, много зависи от това каква комуникация е съществувала преди в това семейство, изтъкна още Борислава Мечева.

Важно е да се вземе предвид, че често в тези ситуации децата са в конфликт на лояност, тъй като обичат и двамата си родители, изтъкна още Калина Йорданова.

Вижте целия разговор във видеото.