Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Финансист: България има много широк хоризонт да трупа нови дългове

Рисковано е да живеем назаем, категоричен е Емил Хърсев

26.10.2022 | 12:08 Редактор: Калина Донкова

За съжаление, България има много широк потенциал да тегли и да трупа нови дълове. Това коментира в ефира на предаването "Директно" финансистът Емил Хърсев.

"Не е добре. Ние сме живяли и с три пъти по-малък бюджет, само преди десет години, така че една голяма част от разходите, особено тези, които не са съвсем ясно премерени и не е ясно кого точно подпомагат, например доплащането към цената на бензина, ако искате дори и енергийните помощи, могат да бъдат орязани", смята той.

По-рано, по време на изслушване в Народното събрание, служебният финансов министър Росица Велкова заяви, че дефицитът на страната е 5,4% от БВП за 2022 г., което обаче "не е повод за оптимизъм".

Според Хърсев, България е в по-добра позиция по отношение на бюджетния дефицит, отколкото останалите страни в ЕС, където средният процент е 8.

"Нека да не забравяме, че това са страни, които не са изковани във валутен борд и, които имат възможността да се финансират за сметна на инфлационен данък и за сметка на финансиране от централните си банки, което българското правителство няма като опция от 1996-а година. Тоест, ние трябва да се простираме според чергата си и колкото по-точно можем да осъразмерим приходите с разходите си, толкова по-стабилна е финансовата система", категоричен е финансистът.

Той подчерта още, че за страната е твърде рисковано да живее назаем. 

Вижте целия разговор във видеото.