Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Кризите правят безпринципните коалиции приемливи, смятат политолози

Коментар на Атанас Радев и Милен Желев в предаването "Директно"

25.10.2022 | 12:16 Редактор: Калина Донкова

Вариантът ГЕРБ да консолидира подкрепа за съставяне на кабинет е потчи нулев. Около тази теза се обединиха в ефира на предаването "Директно" политолозите Милен Желев и Атанас Радев.

Според тях отново вниманието ще бъде насочено към третия мандат.

Компромисният избор на Вежди Рашидов за председател на парламента показва, че натрупаните кризи превръщат безпринципните доскоро политически съдружия в приемливи, смятат политолозите.

Двамата коментираха и работата на контактната група за сътавяне на кабинет, излъчена от ГЕРБ и водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

Преговорите за съставяне на правителство не са работа на бивши президенти и министри, а на политическите лидери, категоричен е Атанас Радев.

"Те са изпратени в 48-ото Народно събрание, те имат легитимността и отговорността да правят именно това, защото парламентът предполага дискусия. Парламентаризмът е управление чрез дискусия, така че това трябва да бъде водещото", смята той.

Тази контактна група има добра цел, но е обречена на неуспех, на мнение е Милен Желев.

"Не всички парламентарно представени партии бяха поканени за диалог и смея да твърдя, че това е грешка. "Възраждане" създадоха контра контактна група, която да се концентрира върху дебатите за приемането на България в Еврозоната. Когато целта на контактната група е засилване на диалога, а вече се изключва един фактор, "Възраждане" това чака и на това се радва", подчерта той и определи отказа на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП да участват в разговорите с контактната група, като проява на лош вкус.

Вижте целия разговор във видеото.