Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Петър Вучев: Водородът позволява енергийна независимост

В България обаче липсва национална политика по отношение на водорода, смята експертът

13.09.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Водородът би могъл да е алтернатива на природния газ. Това коментира в ефира на предаването "Директно" експертът от Българския водороден институт Петър Вучев.

По думите му в Европейския съюз е налице много дългосрочна политика по въвеждането на повече инфраструктура и инвестиции за водород. През последната година обаче ситуацията на пазара е различна. 

"Идеята водородът да бъде независим енергоизточник е, че може да бъде добиван от възобновяеми източници, за които може да се изгради инфраструктура навсякъде в Европа и не са необходими нито природен газ, нито атомна централа, нито въглища", посочи той и подчерта, че това е дългосрочно решение и всичко това не е продиктувано от моментната ситуация с енергийната криза. 

Темата за водорода обаче все още не е особено актуална у нас, коментира още Вучев. Причината - скъпите инвестиции и липсата на държавна политика.

"В последната година, все пак се случи нещо, което сме длъжни да споменем. Чрез Плана за възстановяване бяха направени някакви, макар и малки, първи инжекции, които заделиха някакви средства в посока водород. Така че, все пак, на някакво ниво за водород се говори и се мисли, но е твърде малко. Със сигурност трябва да има национална политика, каквато нямаше досега", каза експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Петко
преди 1 година
Пълен ***! Този знае ли колко елекричество трябва за да произведе 1 кг течен водород? И откъде ще намери това елекричество в условията на тази криза???? Знае ли при какво налягате се съхранява? Къде е тази инфраструктура? Колко струва и кога е възможна???? Сигнализирай за неуместен коментар