Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Пътен експерт: Причината за катастрофата със сръбския автобус е разсейване

"Ако децата бяха с колани вероятно щеше да само има охлузвания и рани" смята Диана Русинова

15.08.2022 | 18:30 Редактор: Петя Кръстева

Сръбски автобус, пълен с деца, се обърна на автомагистрала "Тракия". Какви са причините за инцидента?

При тази катастрофа няма спирачен път, а много плавно отклоняване в дясно през лентата за принудително спиране до банкета. Всички деца и придружители са успели да излязат, защото са счупили предния прозорец. Нямало е откъде другаде да се евакуират. Това заяви експертът от Европейския център по транспортни политики Диана Русинова в ефира на предаването "Директно".

"Подобни инциденти се случват често, когато си гледате телефона и шофирате. Става дума за разсейване, другите колеги, които също бяха на мястото на инцидента са категорични, че не става дума за техническа неизправност. Не е виновна и пътната инфраструктура",  поясни тя.

По думите на Русинова глобата за превоз на деца и ученици извън заложения в закона часови диапазон от светлата част на деня е била 1000 лева за първо нарушение, 2000 лева за второ преди 2020 г. Тогава обаче Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" решава санкцията да бъде намалена наполовина за първо и второ нарушение, а за системно прекрачване на правилото - няма такава. 

"В "Автомобилна администрация" имаме много сериозен проблем и се надявам служебният министър наистина да предприеме спешни мерки. Ако децата бяха с колани вероятно щеше да само има охлузвания и рани, но не и черепни наранявания", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Русинова обобщи, че катастрофата на АМ "Тракия" е вследствие от липса на национални политики и повтаряне на едни и същи грешки от едни и същи хора. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК