Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Журналист: Учениците имат много остро чувство за манипулация и за изкривяване на фактите

Огнян Бояджиев препоръча на младите хора да разширят кръга на проверени и достоверни източници, които ползват

12.08.2022 | 22:45 Редактор: Теодора Патронова

Проект работи съвместно с над 350 училища и близо 300 ученици в 14 български града. От Фондация "Европейски институт" си поставят за цел да бъде подобрена прозрачността и отчетността на публичните институции.

"На всяка една среща видях нещо, което ме впечатли в положителна посока. Учениците имат много остро и безпогрешно чувство за манипулация и изкривяване на факти. Усещането на младите хора е по-добре развито, отколкото при нашето поколение. Те могат да ги разпознават, но е отделен въпрос дали им вярват на тези изкривени факти", каза журналистът Огнян Бояджиев в "Директно".

Той изтъкна, че колкото е по-голям спектърът на източниците, които се слушат и гледат, толкова е по-голям е шансът да се изгради правдива картина върху фактите.

"Младите хора не се интересуват от политика и от новини, толкова много колкото техните учители и родители. Когато те попадат в новата натоварена информационна среда, те виждат всичко като за първи път и имат по-добре изградени рефлекси", посочи Бояджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той препоръча на младите хора да разширят кръга на проверени и достоверни източници, които ползват, за да придобият по-пълна картина за това, което се случва.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК