Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Здравен специалист: Има скрита епидемия от маймунска шарка, хората звънят със симптоми, но не ходят на лекар

Инфекцията не се предава толкова лесно, обясни Елена Биринджиева

04.08.2022 | 16:05 Редактор: Теодора Патронова

Четвърти пациент в света се излекува от HIV. Той е най-възрастният досега, който е успял да неутрализира вируса - на 66 години.

"Пациентът не се различава по нищо от останалите трима. При тях е водещ факторът, че са хора, живеещи с HIV не малко време. Те са били на терапия доста дълги години. При всички от тях има друго онкологично заболяване, което е наложило трансплантацията на костен мозък", обясни Елена Биринджиева от Сдружение "Здраве без граници" в "Директно".

Тя добави, че такава трансплантация може да излекува човек от вируса, но е много тежка и скъпа процедура и не може да стане рутинна практика за лечение на пациенти. Гостът поясни, че се работи по това как е възможно терапията да бъде прекъсната и вирусът да не се развива.

"Това е още на ниво клинични проучвания, но се дават много позитивни сигнали в това отношение. Проучванията относно ваксината срещу HIV са в много напреднал стадий. Всички са на мнение, че Ковид ситуацията е дала тласък на HIV направлението. Работи се много интензивно и за ваксина", каза Биринджиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание, че България изостава в превенцията срещу HIV. Гостът отбеляза, че почти не е достъпно тестването за болестта. Биринджиева подчерта, че това е скрита епидемия. 

"Същата дискриминация, която се упражнява от медицински специалисти и обществото към HIV, се прехвърли върху маймунската шарка. Аз съм напълно убедена, че има скрита епидемия. Имаме доста обаждания на лица, които имат симптоми, но категорично отказват да посетят държавно здравно заведение. Важното е, че това не е инфекция, която се предава толкова лесно - тя се предава само чрез много близък физически контакт или по битов път. Много трудно може да се прехвърли на медицински специалисти или по други пътища. Въпросът е, че битуват митове", разказа тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
теб май много те е шубе Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Скрита епидемия има защото никоя болница няма да поеме риска да я лекува тази шарка...нали видяхме какво стана с Ковида...дано организацията за лечение в епидемия да стане по-добра...и болниците да не чакат само да точат пари... Сигнализирай за неуместен коментар