Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолог: Трудно ще се състави правителство, вариант е ГЕРБ и "Промяната" да са заедно

Според Светлин Тачев снимката на Лена Бориславова и Кирил Петков е поредният опит за черен пиар

04.08.2022 | 15:20 Редактор: Теодора Патронова

Четвъртият служебен кабинет, съставен от държавния глава Румен Радев, встъпи във власт.

"Особени изненади нямаше. С името на министър-председателя се спекулираше доста преди да обявено официално. Вижда се желанието на Радев да събере хора около себе си, които са близки до него и знае, че може да разчита на тях", коментира политологът Светлин Тачев в "Директно". 

Според него президентът не е искал да се стига до предсрочни избори заради всички кризи около нас и затова е подбрал хора в служебния кабинет, които могат да организират изборите. Той добави, че това правителство няма да свърши толкова много неща, колкото предишните служебни кабинети, по-скоро то ще бърза да отхвърли тежестта от раменете си на следващия кабинет. Гостът обърна внимание, че негативите, които се трупат върху служебния кабинет, ще се трупат и върху Радев.

"Предизборната кампания започна след успешния вот на недоверие. Всички приказки между бивши партньори, които начертаха червени линии, бяха началото на предизборна кампания. Консултациите, които последваха след връщането на мандата от ГЕРБ, бяха да покажат всеки за какво ще се бори. Това беше предистория на предизборна кампания", смята Тачев пред Bulgaria ON AIR.

Той изказа мнение относно снимката на Лена Бориславова и Кирил Петков с думите, че това е било изключително пошло, защото е снимка, извадена от контекста. Гостът поясни, че с подобни спекулации не се постига нищо. Това е поредният опит за черен пиар. 

"Много трудно може да се състави правителство, защото ще има тежка фрагментация. Това може да доведе до там единственият вариант за създаване на правителство да е с първите две политически формации. Заявките за промяна, които бяха дадени през 2020 година, са срещу целия модел, не срещу определен човек. Стигаме до момента, в който "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ГЕРБ въпреки всичко трябва да са заедно. Аз не съм убеден обаче електоратите на тези партии ще са съгласни с това нещо", отбеляза Тачев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК