Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено на поне 80%, ни чака трудна зима

Към момента са запълнени около 38 на сто от капацитета, което е крайно недостатъчно

13.07.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Ако газохранилището в Чирен не бъде запълнено на поне 80%, България я чака трудна зима в енергиен план. Това коментира в ефира на предаването "Директно" икономистът Георги Ангелов

Той обаче изрази съмнение, че това е възможно да се случи в необходимите срокове, за да може страната да си гарантира сигурност.

По думите му към момента са запълнени едва 38 на сто от капацитета на хранилището, което е крайно недостатъчно

"Вървим малко по-напред от миналата година, но това не трябва да ни успокоява, защото целта е 90%, която е заложена в директивата. Трудно е и трябва да се използва пълният капацитет за нагнетяване от днес до октомври месец, за да може да се постигне, дори и тогава ще бъда на ръба. Дори и 80% да стигнем, пак е по-добре от миналата година, когато Чирен беше оставен на 70% и добре, че беше мека зимата", коментира още Ангелов.

Поскъпването на природния газ в Европа би могло да доведе дори до затваряне на част от индустрията, за да се приоритизира осигуряването на отоплението за населението, подчерта той.

Икономистът говори и за повишаващата се инфлация и все по-реалната опасност от световна рецесия. В последните дни доларът и еврото се изравниха, като за кратко щатската валута дори се търгуваше по-скъпо.

"Причината е, че Федералният резерв на САЩ рязко повишава лихвите и след днешните данни за инфлацията в Америка, която надмина 9%, показва, че вероятно повишението на лихвите в Съединените щати ще продължи с високи темпове, което съответно повишава долара, защото той става по-атрактивен като място за инвестиции. Отделно, че войната в Европа увеличава интереса към инвестиции в САЩ", каза Ангелов.

Според него отражението на всичко това за България е двузначно.

"От една страна рязкото вдигане на лихвите в Съединените щати виждаме, че успява да охлади част от пазарите на суровини. Петролът вече два дни е под сто долара за барел, което не се е случвало от месеци. Метали, други суровини, дори зърното също поевтиня. Тоест, има глобален антиинфлационен ефект", смята той.

Поевтиняването на еврото обаче има точно обратния ефект за нас, категоричен е експертът и подчерта, че повишаване на лихвите от страна на Европейската централна банка е въпрос на дни.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК