Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Милен Желев: Третият мандат най-вероятно ще отиде при "Демократична България"

При такъв сценарий ще се търси по-широка политическа подкрепа, смята той

08.07.2022 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Управление, което се нуждае от само четири гласа, за да прокарва политиките си, не би било нито стабилно, нито представително. Това коментира в ефира на предаването "Директно" политологът Милен Желев.

"В последните 30 години в българския парламент никога не става дума за проста математика с конкретни няколко човека, въпреки че около това се въртяха последните дискусии. От "Продължаваме промяната" казаха, че се надяват следващия път да си набавят тези четири човека, но не се знае дали всъщност ще има нужда от четири, от повече или от по-малко", каза той. 

По думите му по силата на резултатите от предишните избори, най- логично е третият мандат да бъде връчен на БСП, но това би било по-скоро проява на отмъщение от страна на президента към лидера на социалистите Корнелия Нинова.

"Това би погубило шанса за за приемането на тези 22 закона, необходими за Плана за възстановяване и устойчивост", посочи Желев.

Според него така най-вероятният сценарий остава третият проучвателен мандат за съставяне на кабинет да отиде при "Демократична България".

В хипотезата, че "Продължаваме промяната" и БСП са естественият партньор на "Демократична България", според Желев погледите ще са насочени към ГЕРБ.

"Ще се търси подкрепата, от една страна на "Има такъв народ", от друга страна - търси се изненада с ГЕРБ. Не на последно място, допускам, че ДПС, които са крайни съперници с "Демократична България", в една или друга степен са показвали гъвкавост и биха приели конкретни законопроекти, само и единствено, за да не виси Планът за възстановяване и устойчивост върху техните плещи", коментира още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК