Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Зам.-министър Ганчев: Проблемът не е в размера на наказанията, а в прилагането им

Ще остане ли неосъществена и тази правосъдна реформа?

07.07.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Увеличаването на размера на наказанията не означава по-висока ефективност и превенция. Проблемът е в прилагането им. Това коментира в ефира на предаването "Директно" заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

"В Министерството на правосъдието не се притесняваме да повдигнем въпроса за повишаването на наказанията. Въпросът е дали тези наказания се прилагат и дали институциите работят по надлежния начин, за да се прилагат тези наказания. Тоест, мантрата за увеличаването на наказанията като засилване на превенцията, не бива да бъде предпочитана", каза той.

Ганчев изтъкна, че е необходимо да се мисли в посока подобряване на работата на съда и прокуратурата. Важен е и въпросът за чувството за справедливост в обществото, посочи той.

Заместник-министърът коментира и плановете за правосъдна реформа, които са с неясно бъдеще, ако страната остане без правителство.

"Имаме готови законопроекти, които трябва да бъдат приети до края на септември, които са абсолютно готови. Аз лично ще бъда изключително разочарован, ако това не се случи", каза Ганчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК