Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Любов Панайотова: Френското предложение за РСМ е брилянтно, България трябва да го приеме

С отказ да го приеме, страната ни блокира разширяването на ЕС, смята тя

23.06.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Френското предложение за преговорната рамка за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз е брилянтно и България трябва да го приеме. Това коментира в предаването "Директно" директорът на Фондация "Европейски институт" Любов Панайотова.

"За мен е голямо нещастие, че това предложение дойде в един момнт, в който падна правителството, получи се този луфт на тази криза, едно тотално неразбиране за какво става въпрос и България трябваше да го приеме", посочи тя.

По думите ѝ с отказа на страната ни да се съгласи с предложеното от Франция, на практика блокира разширяването на общността и не допуска Западните Балкани.

Според нея, ако не одобрим френското предложене, няма гаранции, че следващата държава, председател на Съвета на Европейския съюз, би предложила същите условия.

Негативната реакция от страна на РСМ към предложението също е показателна, смята още Панайотова.

"Северна Македония казва, че е неприемливо, което махаше всяка отговорност от България", категорична е тя.

Панайотова подчерта още, че гарнациите за спазването на записаното във френското предложение идват от страна на всички страни членки на Европейския съюз, а не еднолично от страна на Франция.

"Тук вече не може България да седи като бламирана черна овца, която не може да обясни собственото си вето, какъвто беше случаят досега", смята тя.

Вижте целия разговор във видеото.