Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Мариана Тошева, ДАБ: След края на август в държавните бази остават само най-уязвимите украински бежанци

Властите отчитат и нова тенденция - на украински бежанци, които влизат у нас през Турция

20.06.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

82 хиляди украински бежанци са останали в България от близо 300 хиляди, преминали през страната. Всички, заявили нужда от настаняване, са получили такова, Става дума за близо 30 хиляди души, настанени във ведомствени бази. Това посочи в предаването "Директно" председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева.

Около 6 хиляди души са започнали работа, държавата обаче има и данни за такива, намерили препитание в сивия сектор.

През последните няколко дни се наблюдава нов пик на влизащи в страната украинци, но все  по-малко хора се обръщат за съдействие към държавата.

"Една част се регистрират за временния статут, за да получат здравноосигурителни права, достъп до пазара на труда и еднократната помощ, но не търсят друга помощ, само се регистрират", коментира Тошева.

Властите отчитат и нова тенденция - на украински бежанци, които влизат у нас през Турция.

Правителството се подготвя и за най-тежкия сценарий - ако отново броят на бежанците, които влизат в България, надхвърли няколко хиляди, посочи още тя.

"Тогава действително трябва да имаме възможност да подслоним всички тези хора, да се направи триаж", каза председателят на ДАБ.

Това обаче не означава, че бежанският център в Елхово ще заработи отново, но ще се разчита на спортни зали с разпънати походни легла.

По думите на Тошева след 30-и август в държавните бази ще останат само най-уязвимите хора.

Вижте целия разговор във видеото.