Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Инфлацията дърпа имотния пазар нагоре

Средно с 10% се е увеличил броят на ипотечните кредити у нас

02.06.2022 | 22:19 Редактор: Калина Донкова

Зад прогнозите за спад в цените на недвижимите имоти у нас не стоят задълбочени анализи. Това коментира в предаването "Директно" председателят на Националното сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев.

"Първото тримесечие на тази година отново е най-силното спрямо миналите 13 години. По силни са само 2007г. и 2008г. са по-силни. В един момент, когато имаме война, имаме сериозна политическа и икономическа криза и един от месечите попада в тези три месеца, а именно месец март, имаме най-силното тримесечие", посочи той.

По думуте му основната причина за това е силният инфлационен натиск върху спестяванията на хората.

Не намаляват и ипотечните кредити, по официални данни. Средно с 10% се е увеличил броят им, подчерта още Ганев.

Според него успояване на пазара се очаква.

"След всеки бурен ръст на желание за придобиване на собственост, идва момент, в който има охлаждане. Правителствата и ЕЦБ трябва да предприемат мерки, за да намаят инфлационния натиск върху големи групи граждани на страната, а това предполага мерки, включително увеличаване на лихвенеите проценти. Това е и един от способите за намаляване на активността", каза още Ганев.

Вижте целия разговор във видеото. 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
А. Василева
преди 1 година
По силни са само 2007г. и 2008г. са по-силнимесечитеспояване намаятНе може да си позволявате такива грешки и да се наричате журналисти. Сигнализирай за неуместен коментар