Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Служителите на МВР и затворите отново на протест

Твърдят, че нямат диалог с държавата

02.06.2022 | 21:50 Редактор: Калина Донкова

Служителите в системата на МВР и затворите у нас излизат на пореден протест. Исканията им остават непроменени - увеличение на заплатите и реформа в сектор "Сигурност".

Предвидени са протестни действия на 3 и 12 юни.

"В интерес на истината, някои неща се променят, но темпото на промяната, качеството на промяната и това, което хората трябва да усетят от нея, не са достатъчни. Ние категорично не сме доволни и определяме някои неща като подигравка", коментира в ефира на предаването "Директно" заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов

Преди ден вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че е предвидено увеличение на възнагражденията с не по-малко от 20% при актуализация на бюджета.

"Това е симулация на активност. Това е несериозно. Шест месеца диалогът не беше поставен на някакви основи, а сега ден педи протести, чуваме, че някой е предложил 20%. Фактите са съвсем различни. В Народното събрание такова предложение не е входирано", подчерта още Кузманов.

Условията са се променили за лишените от свобода, но за служителите на затворите промяна в условията на работа липсва, категоричен е Ясен Тодоров от Синдиката на служителите в затворите у нас

За утре е насрочена среща между министъра на правосъдието и служителите на затворите.

"Ще изложим няколко проблема, които трябва да се решат и да се намери точната реформа. Това са политиката за доходи, управлението на сили, растящата агресия спрямо служителите на ГДИН, имаме проблеми с обществените поръчки. Искаме да се обърне внимание и на обучението на колегите и на промени в кариерното развитие", посочи Тодоров.

Вижте целия разговор във видеото.