Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

НАЗ: Държавата не е започнала да изкупува пшеница от зърнопроизводителите, както обеща

Заявката на правителството беше дадена още през март

17.05.2022 | 21:56 Редактор: Калина Донкова

Държавата все още не е започнала да изкупува зърно от родните производители. Заявката бе дадена още през март, малко след началото на войната в Украйна. Това каза в предаването "Директно" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

Правителството пое ангажимент да изкупи 1 млн. тона пшеница, царевица и слънчоглед за нуждите на държавния резерв, след като бе взето решение износът да бъде спрян.

"Всяка седмица огласяват, че ще започнат да изкупуват следващата седмица. А и да изкупят, реално трябва да купуват от търговците, тъй като зърното не е в производителите. Другото което е, в момента, ако не купуват на борсова цена, няма какво да купят. Днес цената е 436 евро на борсите, на хлебна пшеница. Нали не си мислите, че някой ще продаде на цена 570 лева", коментира Костадинов.

По-рано днес зърнопроизводителите се срещнаха с минситъра на земеделието Иван Иванов. На срещата са обсъдени варианти за данъчна ваканция върху субсидиите, които получават.

Въпреки че от ресорното ведомство обявиха, че е обсъждана и цената на хляба, Костадинов отрече темата да е била предмет на разговори.

"Разчитаме на Вашата отговорност, за да гарантираме на хората, че цената на хляба ще е поносима. Ние работим с цел да гарантираме продоволствената сигурност на страната", се казва в съобщение на министерството, в което са цитирани думи на министър Иванов към зърнопроизводителитие.

"Такива думи не бяха казани. За отговорности, за цената, изобщо не беше говорено", подчерта председателят на НАЗ.

По думите му цената на хляба не зависи само от брашното.

Вижте целия разговор във видеото.