Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Велизар Шаламанов: България има широки възможности за военна подкрепа за Украйна

Страната ни може да се възползва от механизма за превъоръжаване

29.04.2022 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Посещението на българската правителствена делегация в Украйна отбелязва сериозна промяна в отношението на България към войната и показва, че сме готови да работим в по-тясно военнотехническо сътрудничество с Киев. Това коментира в предаването "Директно" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов. 

По думите му решение на Народното събрание за военна подкрепа за Украйна, ще демонстрира политическа подкрепа, която е важно да излезе извън рамките на управляващата коалиция. Реализацията обаче зависи изцяло от правителството, коментира той и подчерта, че позицията на БСП срещу изпращането на оръжия, създава сериозен проблем за България.

"Става дума за помощ за непосредствените нужди на Украйна, които за съжаление, в момента са много високи, тъй като започва пълномащабна операция в Донбас с реален риск да продължи към Одеса и Молдова, което е особен риск за България", отбеляза още Шаламанов.

България може да предложи широк спектър от възможности за военна помощ, а какво ще бъде реализирано, зависи от Украйна и от съюзниците ни, каза бившият служебен министър на отбраната.

"България има много добре развито военно производство, разполага с възможности за ремонт на военна техника, бихме могли и да се възползваме от механизма за превъоръжаване и в такава ситуация да дадем на Украйна дори наличните в Българската армия оръжия, тъй като скоро изтича срокът за техническата им експлоатация", коментира още той.

Вижте целия разговор във видеото.