Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Нова ядрена централа у нас може да заработи едва след 10 години

Богомил Манчев за сложната ситуация с "Белене" и "Козлодуй"

02.03.2022 | 15:48 Редактор: Тодор Петров

Вицепремиерът Асен Василев обяви преди дни, че България води преговори с Гърция за изграждане на нова ядрена мощност в страната ни. Идеята е гърция за ползва част от тази мощност за срок от 20 години.

Председателят на "Булатом" Богомил Манчев заяви в предаването "Директно", че е възможно в страната ни да заработи нова ядрена централа, но периодът за това е 10 години.

"Това десетилетие може да се появят работещи два реактора с участието на държавата. Абсолютно невъзможно е да се появят нови 4 реактора в следващите 20 години, без участието на държавата. Ситуацията около проекта "Белене" е доста усложнена. Тъй като има много тежки санкции срещу Русия, не е много ясно как въобще може да се дострои този реактор", обясни той.

По думите му най-сложният въпрос е следният - Кое е тази компания, извън Русия, която е готова да построи централата и да носи цялата отговорност за горивото и проекта?

"Изгодата ще бъде когато заработи централата. За това, че си успял да продадеш част от продукцията си. Но тогава може тази продукция да не стига за теб. Обаче по договор си длъжен да си доставяш електроенергията", каза още Манчев.

И изтъкна, че Гърция е против ядрената енергетика и не е член на Международната агенция по атомна енергия. Гърците са казали, че ще участват в централата, но не и да се появява на тяхна територия. 

"България има две площадки, на които може да изгради атомни централи - Белене и Козлодуй 7 и 8 блок. Засега имаме лицензирано едно пространство в 7 блок. Много е важно да лицензираме блок 8. И на двете места трябва държавата да бъде 100% собственик", поясни председателят на "Булатом" пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК