Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Обмислят премахване фигурата на съдиите по вписванията, те не са съгласни

Коментар на Георги Атанасов и Десислава Михайлова

25.02.2022 | 23:17 Редактор: Искра Ангелова

Законопроект предлага да бъде извадена Държавната агенция по вписванията, а тя да бъде подчинение на Министерския съвет, като към този орган трябва да влеят Агенцията по геодезия картография и кадастър, както и Централният регистър на особените залози.

Към агенцията се предвижда да минат и съдиите по вписванията.

"Без колебание, мога да кажа, че досега състоятелен юридически аргумент защо това не трябва да се прави, не съм чул. Всички неща, които чух, са свързани с преувеличени рискове от корупция, преувеличени страхове от хаос и нередности при преминаването на една служба към друга, както и преминаването на информация от един архив към друг. Но нищо юридическо, което да има значение в този случай няма", каза адвокатът Георги Атанасов в студиото на предаването "Директно".

Според него въпросът е дали ние сме в състояние да кажем, че сега всичко ни е добре подредено.

"Електронно управление на държавата, без тази реформа като крачка, не може да се осъществи. При сегашната ситуация, за да получиш един набор документи, необходими за осъществяването на една истинска търговска или имотна сделка с недвижими имоти, изисква поне 3 или 4 различни справки и удостоверения от различни служби", подчерта адвокат Атанасов.

По думите му службите не си комуникират, а информацията им е противоречива.

"По отношение на реформата не чух нито един състоятелен аргумент защо производството, което е най-важното, да стане административно. Съдиите по вписванията и тяхното изразено становище е не само тяхно, то е подкрепено от изключително много гилдии, председатели на съдилища", коментира председателят на Българската асоциация на съдиите по вписванията Десислава Михайлова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Това, че определени регистри не си говорят и определено управление следва да бъде електронно, в никакъв случай не следва да се смесва с функцията, която изпълнява съдията по вписванията", категорична е тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
путатин
преди 2 години
че кой пита съдиите? това е закон и те трябва да го изпълняват. Сигнализирай за неуместен коментар