fallback

Проф. Пимпирев: Работи се по 7 проекта на Антарктида, два са свързани с медицина

Затоплянето на климата оказва влияние на животинския и растителния свят

16.02.2022 | 22:00 Автор: Теодора Патронова

За 30-а поредна година страната ни изпрати експедиция на Антарктида. По времето на тази мисия геолози ще изучават терена за полезни изкопаеми, в това число и за злато.

"Това е основната научна група в момента. Работи се по седем проекта, които са одобрени от специализирана комисия към Националната полярна програма. Два проекта са в областта на медицината. Единият изследва влиянието на ултравиолетовото лъчение върху кожата. Другата изследва съня на антарктиците, защото се установява през тези 30 експедиции, че се сънуват много ярко някои починали близки", разказа ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев в предаването "Директно".

Той добави, че имат проекти, които се занимават с научно доказване на глобалното затопляне. България прави изследвания на ледниците.

"Проблемът е много сериозен. Засяга цялото човечеството. Флората на Антарктида е изключително рядко представена. Тя може да расте само на оголени от снега скали. Основната флора бяха мъхове и лишеи. Но напоследък много голяма част от растенията са висши растения - тревисти растения, които заемат големи площи", изтъкна проф. Пимпирев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че затоплянето на климата оказва влияние на животинския и растителния свят. Той даде пример, че пингвините също променят числеността си.

"Тези пингвини, чийто начин на живот е свързан с леда, намаляват своята численост. Тези пингвини, чиято жизнена дейност е свързана с откритите от лед пространства, тяхната численост се увеличава", поясни проф. Пимпирев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Директно
fallback