Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Кирил Петков: С Асен Василев повеждаме листите в София

"Ще бием най-големите, а после - нулева корупция и стоп на кражбите", заяви той

06.10.2021 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Ново проучване показва покачване на подкрепата за новата политическа сила "Продължаваме промяната", създадена от бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Готови ли сa с листите в цялата страна?

"Да, доста сме готови, водачите във всяка една от областите са ясни, както и няколко човека под тях. Хората, които се присъединиха към "Продължаваме промяната", имат много специфичен профил. Те са родом от местата, където ще бъдат. Не ги слагаме някъде другаде. Всеки е успял в неговата си дейност, която е правил извън политиката", каза Кирил Петков в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че това са независими хора, които не могат да се купят от никого.

"Те самите казват: "Писна ни да стоим отстрани, готови сме да бъдем част от промяната, вярваме ви". Някои от тях ще ги видите, че са национални богати. Някои са познати на локално ниво, но където са познати на локално ниво, не са познати с партийни дейности по никакъв начин. Обикновено имат собствен бизнес или са професори. В Русе ще е собственикът на "Еконт". Човекът от Монтана е бизнес дама, която има собствен бизнес, говори пет езика, тя е била световен шампион по плуване", допълни Петков.

И призна, че е имал страх да влезе в политиката.

"Този страх беше, че един ден ще стоя на плаж "Корал", всичко ще ми е наред, бизнесът ще ми върви перфектно, и ще си кажа: "Имах възможността да направя промяна, но ме достраша. Или си оптимизирах комфорта". Избягах от тази картинка. Искам сега да знам, че с хора, на които много разчитам, сме направили най-доброто, което можем, за да постигнем това, в което вярваме. Имаше един директор в Министерството на икономиката, който каза: "Кириле, ти си 28-ият ми министър. Но ти реши заедно с твоите колеги да направите истинска промяна. За първи път от 28 министри решихте да тръгнете срещу интереси, които не са пипани", сподели един от лидерите на "Продължаваме промяната".

По думите на Петков хора, които са били цял живот в системата, са видели съпротива от т.нар. "лоши герои".

"Ако направим това, което вярваме, че ще се случи, техните бизнес модели ще изчезнат. Абсолютно сме наясно, че ще бъде коалиционен формат на правителството. Въпросът е в този формат да има 121 депутати, които имат същата визия за стъпка едно. А тя е: нулева корупция, спиране на кражбите, оптимизираме на обществения ресурс в полза на обществени неща. Не знам дали сте виждали това, което се случи в последните 4 месеца - едни огромни фирми, които получават обществени поръчки, да бъдат преглеждани внимателно от НАП. Да се говори как една ББР не трябва да дава по 150 млн. на "наши хора", а трябва да дава на малкия и средния бизнес", подчерта той.

Бившият икономически министър загатна, че двамата с Асен Василев ще са водачи на листи в София.

"Въпреки че съм родом от Пловдив, цял живот съм живял в София. Не само мислим, че ще се изправим срещу най-големите, а смятаме и да ги бием. И не защото искаме да се чувстваме победители за себе си, а защото вярваме, че времето на България да направи стъпка напред е дошло. Ние с него обикаляме цялата страна и нямаме специални зали. Най-голямата тема, която обсъждаме с хората, е цената на тока. Това ги интересува ужасно много. Най-важното е наистина да го решим този проблем, защото само да преразпределяме парите не е добра практика. Другият проблем, който имат, е как може да ги освободим от местните феодали. Това е един голям риск, който те виждат. Какво е да си местен феодал? Да си над закона и да си правиш каквото си искаш. И да си получаваш обществени поръчки, както и да си част от една бизнес схема, която е свързана с държавата. И третата точка, която обсъждаме с тях -  как да се вдигне истинското производство на България", посочи Кирил Петков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 1
П.К. инк
преди 2 години
Дон Кихот и Санчо Панса в епичната битка с вятърните мелници... Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 1
иванчо
преди 2 години
Давай, Кире!И продължавайте в истината! Няма по-силно от нея!Такова плюене на всички по един досега е нямало!!! Замислете се!Винаги е имало поне два основни 'лагера' и винаги те са се разбирали 'извън камерите' относно разпределението на 'постната пица', а народът ДГД ....... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 5
джорджо
преди 2 години
С ген. Атанасов ще сложим край на корупцията!? Хахахаха....., докога ще има наивници да се връзват на глупостите на разни аферисти? Даже не си направиха труда да им напишат и програма. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 15
бойко
преди 2 години
Кирца стига,време ти е за консултация с психиатър!Твоите батковци и каки преди време ни ги предлага вече Царят.!Този филм го гледахме вече Сигнализирай за неуместен коментар