Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Ракът на простатата - коварна болест без ранни симптоми

Заболяването е на челни места като причина за смъртност при мъжете

22.11.2019 | 19:00 Редактор: Зара Паталева

Над 1 милион мъже в световен мащаб чуват диагнозата рак на простатата всяка година. Това са около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15 на сто от раковите заболявания при мъжете.

Простатният карцином е най-честият вид рак сред мъжката част от населението. В САЩ е второто по смъртност заболяване, в Европа се нарежда на второ място.

През последните години в България ракът на простатата заема първото или второто място сред онкологичните заболявания като причина за смъртност при мъжете.

Специалистите предупреждават, че болестта често няма характерни ранни симптоми. Сред основните рискови фактори са възраст над 55 години, семейна обремененост, фактори като околна среда, тютюнопушене и употреба на алкохол в големи количества.

Всеки мъж над 55-годишна възраст е наложително веднъж годишно да си направи профилактичен преглед с изследване на специфичен маркер и при нужда да посети уролог.

По темата разговаряхме с началника на онкоурологията в Клиниката по урология на УМБАЛ ''Александровска'' проф. Петър Панчев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК