Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

99 години от рождението на един велик циник

Читатели на Чарлз Буковски издават книга с нови текстове на писателя

16.08.2019 | 19:00 Редактор: Зара Паталева

Чарлс Буковски е вероятно една от най-скандалните личности в литературния свят от средата до края на миналия век. За периода, в който твори, неведнъж бива отхвърлян от критиците. Днес обаче поезията и прозата му се приемат изключително добре от младия читател, както и от критиката.

Чарлс Буковски е роден в Германия, но когато е на тригодишна възраст, той и семейството му се местят в Америка. От 1939 до 1941 година учи в колежа в Лос Анджелис, но по средата на образованието си го напуска, за да се премести в Ню Йорк и да стане писател.

Липсата на интерес от страна на издателските къщи бързо го отказват от писането и Буковски се отдава на десетгодишна алкохолна идилия. Междувременно, за да се издържа става мияч на чинии, шофьор на камион, пощенски куриер, охранител, касапин, готвач, дори оператор в асансьор.

Първия си разказ публикува, когато е на 24, а поезия започва да пише след 35-ата си годишнина. До края на живота си публикува 45 книги с поезия и проза. И както казва самият той: "Болници, затвори и бардаци – това са университетите на живота. Аз имам няколко висши образования. Заслужавам малко уважение."

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК