Тони Здравков: Националният екип най-много тежи

25.09.2015 | 18:40 Редактор: Десислава Джерманска
Тони Здравков: Националният екип най-много тежи

В последните  месеци българският футбол няма много поводи за гордост и радост. Изключително слабо представяне на клубните ни отбори в евротурнирите и неуспешни мачове за мъжкия ни национален отбор, който отново няма да участва на Европейско първенство. Светлина в тунела обаче има. Младежките ни, водени от Антони Здравков, записаха две категорични победи в европейските си квалификации – срещу Румъния и Люксембург, и уверено продължават борбата за спечелването на квота. За атмосферата и колектива в отбора, за талантите и за очакванията към младите трикольори, пред младежкият селекционер Тони Здравков говори специално за предаването Резултат.

- Какви са позитивните заключения след двете поредни победи – над Румъния и Люксембург?

- Израстването на определени футболисти. Някои показаха добро ниво. Като цяло всички демонстрираха отборна игра. Липсваше егоизмът, вмешателството на един играч върху друг, забележките… Виждали сме как по-изявените влизат в ролята на тартор, а сега го нямаше. Това е радващото! Неслучайно оставих отбора сам да си избере капитан.

- Стартирахме кампанията със загуба от Уелс. Сега, когато събрахте отбора на лагер в Русе преди двата мача, какво им казахте?

- От гледна точка на сглобяване на отбора мачът с Уелс беше доста сложна работа. Нямахме никакво време да се опознаем и се събрахме буквално три дни преди мача. Имаше и дебютанти. Това, което им казах сега е, че вече сме изиграли две контроли и един официален мач, някои от момчетата играят повече в клубовете си и са длъжни когато обличат фланелката на България, да покажат отговорност. Смятам, че тази дума е забравена в българския футбол.

- Беше ли пренебрегнат откъм интерес двубоя с Румъния?

- Никой не очакваше, че имаме шансове в Румъния. Много съм щастлив, че успяхме да победим един много стойностен отбор и то като гост. Те имат играчи собственост на Челси, Интер, повечето са титуляри в отборите си. Ние може само да мечтаем за такива играчи. Но те разчитаха на силни индивидуалности, а ние на отбор!

- Радват ли ви реакциите след двете поредни победи?

- И радва, и притеснява. По равно. Обърна се внимание на този отбор, футболистите усетиха подкрепа. Но ми притеснява да не се възгордеят и да направят грешка в мачове, в които не трябва. Казвал съм винаги, че младият футболист не трябва да се тупа много по рамото. Изиграват два добри мача, вдигат го във въздуха фенове, приятели, медии и той си помисля, че вече е приключил с развитието си и е станал голям футболист. А това го връща надолу.

- Следващото домакинство е в Стара Загора. Очаквате ли подкрепа?

- Разбира се! Град Стара Загора неведнъж ни е посрещал. Феновете там са доказали, че подкрепят отбора. Смятам, че ще дойдат и сега, и ще опитат да помогнат на тима ни да изкове важната победа срещу Армения.

- Няколко дни по-късно гостуваме на лидера Дания. Срещата съвпада и с европейската квалификация на мъжкия тим с Азербайджан. Ивайло Петев каза, че може да повика този път и по-млади играчи. Ако погледне към вашия отбор, ще водите ли разговори с него?

- Аз съм го казал лично пред Ивайло Петев: той е човекът на преден план и трябва да каже от кои играчи има нужда. Аз от своя страна - да намеря хора, които да ги заместят.

- Притеснявате ли се, че балансът, който сте постигнали от последните мачове, може да бъде нарушен?

- При всички положения ще бъде нарушен, но пък тези, които повикам трябва да докажат че са били пренебрегнати несправедливо от мен.

- Какво да очакваме от мачовете с Армения и Дания?

- Поставил съм си личната цел – 6 точки.

- След тези мачове има по-голяма пауза. Планирал ли сте лагер?

- Лагер е много трудно, тъй като можем да ползваме само официалните дати на УЕФА и ФИФА. Евентуално ще можем през ноември. Има разговори с други федерация, но ще видим... Когато през миналата година осъществих един опознавателен лагер, срещнах разбиране от всички клубове. Събрах около 35 играчи. Това много помогна, защото, когато дойдеш в националния отбор всичко е различно. Психологията излиза на преден план.  Националната фланелка тежи най-много.