Левски-Раковски прави мъжки отбор

Станислав Ангелов може да се завърне в игра

09.08.2015 | 14:11 Редактор: Десислава Джерманска
Левски-Раковски прави мъжки отбор

Детско-юношеската школа на Левски-Раковски скоро ще си има и мъжки отбор. Шефът на школата Станислав Ангелов призна пред Резултат, че отборът старша възраст ще бъде трансформиран в мъжки състав, към когото ще се включат и няколко по-опитни футболисти. Не е изключено самият Ангелов, който прекрати професионално състезателната си кариера преди година, да се включи.  

„Няма да имаме старша възраст. Те ще играят директно в мъжко първенство, като ще се картотекираме и няколко стари футболисти, за да им помагаме“, разкри бившият национал в интервю за предаването Резултат.

Точно преди година школата на Левски-Раковски почти бе пред закриване. С нея обаче се захвана именно  Станислав Ангелов, който като футболист носи осем години екипа на Левски. След оттеглянето си от активния футбол през 2014-та година, Пелето без да се замисля се захвана с отговорната и тежка задача на директор. За няколко месеца на стадион „Раковски“ работата му бе забелязана от мнозина и всички са единодушни, че той върши своите задължения с много амбиция и старание.  

„За щастие аз имах възможност да изградя нещо, което реално беше пред закриване. Дадоха ми пълен картбланш да го развивам, както аз намирам за добре“, щастлив е Ангелов от новите си професионални ангажименти.

Към момента школата наброява 400 деца, за които се грижат едва седем треньори, от които повечето млади специалисти в областта. Ангелов обаче е категоричен, че всички те работят отлично - в много добър колектив и с огромно желание. За целта им помага и психолог. „Психологията е приоритет в нашата школа. Имаме психолог на щат, който работи предимно с треньорите“, разкрива любопитна подробност Пелето. Той признава, че според идеологията в Левски-Раковски - победите не са най-важното нещо, а това да се изпълняват конкретните задачи. „Грешката учи“, философски казва бившият универсален футболист. Според Ангелов в България има изключително много талантливи деца, но и конкретни причини, които им пречат да се доразвият. „Един футболист трябва да е готов на 16-17 години, а у нас не е така“, казва Пелето.

В школата на стадион „Раковски“ ползват европейски практики на развити футболни държави като Германия, Италия, Франция и Белгия. „Гледаме предимно в Белгия как работят, защото към момента те вадят най-много млади футболисти. Направили са един добро съчетание между кондиционна програма от САЩ и германските разбирания за футбол. Правят нещо съвременно и много добро. Но по-важното е, че до 12-годишна възраст в първенствата няма точки“, разказва Ангелов.

Според него в България професията "треньор на подрастващи" не е от най-желаните заради ниското заплащане. Затова той апелира да помогне и държавата. „Най-важното към момента е да фокусираме всичките сили и амбиции към децата. Ако не започнат да напират отдолу нови и нови футболисти, ние няма да имаме нито клубен, нито национален футбол. Ще се радваме на отбори пълни с чужденци и ще си мислим, че правим нещо. Ще кръщаваме на чужденци наши трибуни, което е….. както и да е...“

Този уикенд на основния и реновиран терен на стадион „Раковски“ в столичния квартал Иван Вазов имаше и кастинг за деца във всички възрасти  - родени от 1999 година до 2011-та. „Не очаквахме солидна бройка, защото е август, но се спряхме на този месец, за да могат да дойдат и деца от провинцията“, коментира Ангелов.

Той не се оплаква от несгодите, с които се сблъскват много от детско-юношеските школи в България и то най-вече по отношение на материалната база. Пелето с широка усмивка казва, че ще си решат проблемите като продадат двама-трима играчи за 5 милиона лева.