Bulgaria ON AIR подкрепя инициативата Играй за мир през април

6 април международен ден на ООН на спорта за развитие и мир

06.04.2015 | 14:45
Bulgaria ON AIR подкрепя инициативата Играй за мир през април

Bulgaria ON AIR подкрепя инициативата Играй за мир на 6 април - международен ден на ООН на спорта за развитие и мир /IDSDP 2015/ с кампанията #WhiteCard.

#WhiteCard, Бял картон е кампания, провеждана на 6 април в знак на подкрепа към усилията за мир по света. Където и да живеете, кампанията позволява да покажете на своите приятели и близки, че сте привърженик на мира чрез спорта.

Шампиони от цял свят подкрепиха инициативата Бял картон, създадена през 2007 от организацията Мир и спорт, основана през 2007 под патронажа на принц Албърт от Монако.

 

Защо бял картон?

Както съдията вдига червен или жълт картон при грешка на терена, така всеки може да вдигне бял картон-символ на мира чрез спорт.

 

Българското движение на Спешъл Олимпикс /Special Olympics/ представи на 6 април - Международен ден на спорта за развитие и мир мероприятията, които се провеждат в страната и които предлагат да се включат към инициативата.

Още по темата

За bgonair.bg Емил Иванов спортен администратор на Спешъл Олимпикс България съобщи, че от 14 април ще бъдат проведени регионални игри по футбол и народна топка за 13-а поредна година.

На турнирите ще участват смесени отбори - от деца с ментални увреждания и партньори. Състезанията ще се организират в 11 различни града в България и в тях са записани за участие много училища.

 

Над 24 спорта са включени в движението Спешъл Олимпикс в България.

Българската организация си партнира много добре с федерацията по тенис на корт, конна езда, а от 2015 - и с федерацията по голф.

За първа година спешъл голфъри ще представят България на Световните игри в Лос Анджелиз /LA2015/ 21 юли-2 август 2015.

В събота и неделя, 4 и 5 април 2015, на голф игрището Light House край Балчик бяха представени атлетите, участници на LA2015, съобщи Емил Иванов.

 

Движението помага на хората с ментални увреждания да практикуват и плуване.

"Много добре работим със Софийския университет, Департамент по спорт и треньорката на националния отбор Боряна Туманова. Тя тренира атлети от Спешъл Олимпикс два пъти в седмицата в басейните на Академик", каза Е. Иванов.

 

Спешъл Олимпикс България помага на над 7 хиляди атлета с интелектуални затруднения да тренират по 2ч. седмично. Движението намира треньори-доброволци и организира състезания в страната.

В отборите участват деца над 8г. със заявление от родителите. Движението помага чрез насочване към спорт и треньори-доброволци.

Събитията от календара на Спешъл Олимпикс България се финансират от организацията, а пътуванията на отборите - самостоятелно, благодарение на общини и спонсори.

Емил Иванов съобщи, че за втора поредна година отборите си намират финансиране за пътните разходи.

 

Медийна група Bulgaria On Air е сред 16 български медии, подписали Декларацията Достъп до спорт на Спешъл Олимпикс.

 

С цел насърчаване на инициативата и подчертаване на ролята на спорта за социални промени през 2015 UNOSDP - агенцията на ООН за спорт и мир - обяви конкурс, в който всички организации и проекти в областта на спорта за развитие можеха да споделят техните постижения в популяризирането на спорта с цел промяна на общностите, в които работят.

Участниците трябваше да представят кратък видео клип, който показва тези техни усилия.

UNOSDP ги оцени направи финална селекция от 10 най-добри видеа, които ще бъдат излъчени на различни медийните платформи на UNOSDP през годината.

Победителите са - ACAKORO Football; -    Football Beyond Borders;-    Football Club Social Alliance;-    Grupo Internacional de Paz;-    love.fútbol;-    Netball Victoria;-    SALT Academy;-    Shooting Touch;-    Terre des Hommes;-    Women Win.

Повече са конкурса може да видите на сайта на ООН.

Вижте обръщението на Вилфрид Лемке, специален съветник на ООН за развитие и мир за втората година от отбелязване на 6 април - Международния ден на спорта за развитие и мир.

 

Медийна група Bulgaria On Air е сред 16 български медии, които подписаха Декларацията Достъп до спорт на Спешъл Олимпикс.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/press/2014-12-03/bulgaria-on-air-specheli-nagradata-pro-sport-2014-v-kategoriya-medii
 

Медийна група Bulgaria On Air е сред 16 български медии, които подписаха Декларацията Достъп до спорт на Спешъл Олимпикс.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/press/2014-12-03/bulgaria-on-air-specheli-nagradata-pro-sport-2014-v-kategoriya-medii