За пръв път в София ще се определят новите световни шампиони по карате киокушин

Организаторите обещават зрелищни боеве между най-добрите каратеки на планетата.

04.10.2013 | 17:03
За пръв път в София ще се определят новите световни шампиони по карате киокушин

С официална пресконференция, проведена днес в хотел „Кемпински Зографски”, бе положено началото на Световното първенство по карате киокушин за мъже и жени в България. Организатори на първенството са Българската карате киокушин федерация и Световният киокушин съюз.

В нея взеха участие най-видните представители на всички международни организации, благодарение на които спортът днес добива все повече популярност: канчо Хатсуо Рояма – президент на Световната федерация по киокушин карате, сенсей Рамил Габасов – член на Изпълнителния комитет на Световния съюз по киокушин (KWU), шихан Люк Холандер – президент на Световна федерация по киокушин (KWU), ханши Стив Арнел – президент на Международната федерация по карате (IFK), Сергей Суворов – генерален секретар на Световния съюз по киокушин (KWU), сенсей Стоян Димов –  изпълнителен  директор на Българска карате киокушин федерация, сенсей Тихомир Атанасов – член на управителния съвет на Българска карате киокушин федерация, сенсей  Николай Рачев – член на управителния съвет на Българска карате Киокушин федерация, сенсей Асен Асенов – член на управителния съвет на Българската карате киокушин федерация, шихан  Христо Трайков – вицепрезидент на Световната киокушин федерация и сенсей Никола Благоев – национален представител за България  на Международната федерация по карате (IFK).

На срещата бяха обсъдени мястото и перспективите за развитие на киокушина днес, както и най-важното – настоящото Световно първенство в България, което е ключова стъпка към основната му задача – да се върне единството и чувството за общност в най-силовото карате, както и да стане част от Олимпийското движение.

Каратето е спорт, който винаги е вървял и е гледал напред, и ще продължава да се развива само в тази посока. Карате киокушин – бойците са готови да приемат предизвикателствата, да се изправят срещу немислимото и да го преодоляват, сподели ханши Стив Арнел. Като доказателство той разкри реална своя история, в която е бил предизвикан да се изправи срещу 100 човека – нещо, което само Мас Ояма – създателят на киокушин, бил правил. Въпреки трудната задача, с помощта на седемчасови ежедневни тренировки той се е съгласил и се почувствал уверен, че е способен да се бие срещу тях.

Организаторите обещават зрелищни боеве между най-добрите каратеки на планетата. Състезанията ще се проведат в събота и неделя в столичната зала „Арена Армеец” и са с начален час 10 ч.  – за събота и  11 ч. – за неделя. Входът е свободен и за двата състезателни дни.

Страната ни е домакин за пръв път на първенство по киокушин от толкова престижен ранг и очаква общо 297 представители на 52 държави.
Организаторите са подготвили разнообразна програма, с която гостите да усетят красотата на най-твърдия стил карате. Освен битките в отделните категории – 9 при мъжете и 5 при жените, зрителите ще могат да се насладят на традиционни за киокушина елементи като парад на знамената под звуците на фанфари, ритуален бой на барабан – изпълнен от сенсей Андрей Иванов, демонстрации на различни киокушин техники като тамешвири – чупене на тухли с голи ръце, бой с мечове – Иайдо джодо, и много други.

Гостите на състезанията ще могат да видят и уникалния ансамбъл на Нешка Робева, който ще изпълни специален танц за публиката и състезателите.