fallback

Фиеста до зори в Стара Загора за купата и Лига Европа

Славят „Берое” с фойерверки и шампанско, „сини” фенове раняват полицаи след финала в Ловеч.

16.05.2013 | 13:47

Необикновена нощ преживя Стара Загора заради спечелената от „Бероое” футболна Купа България. Хиляди привърженици посрещнаха отбора в ранните часове на днешния ден и озариха площада пред Общината с фойерверки. Шампанско, мощни скандирания и веселба до зори отбелязаха победата с 3:3 и 3-1 след дузпи над „Левски” на финала в Ловеч.

С втората национална купа в своята история (след 2010, 1:0 срещу Поморие отново в Ловеч) „Берое” спечели най-изгодното място от трите за наши участници в Лига Европа. Отборът стартира от втори кръг на квалификациите (18 юли), докато вторият и третият в „А” група ще трябва да започнат от най-ниското ниво на 4 юли. Държавният първенец тръгва от втори кръг на пресявките в Шампионска лига (16-17 юли). Жребият за първи и втори квалификационни кръгове в двата турнира трябва да бъде изтеглен на 24 юни.

Кулминацията на тържествата в Стара Загора настъпи час след полунощ. Огромното множество започна да се струпва към 22:30 и дълго очакваше своите любимци да се завърнат от Ловеч. Първи пристигнаха кметът Живко Тодоров и ръководство на футболния клуб, начело с изпълнителния директор Боян Боев. След тях на площада се изсипаха близо 4000 фенове, подкрепяли „Берое” на стадиона. Минути преди 1:00 дойде и отборът.

Под звуците на емблематичния хит „We are the Champions" възпитаниците на треньора Петър Хубчев качиха трофея на специално изградената сцена. „Приятели, трябва да се гордеем с това, което нашия любим отбор постигна. Нека да благодарим на Петър Хубчев, нашият любим треньор, да благодарим на отбора и на всички вас, които неизменно го подкрепяте. Да живее Берое!”, обърна се към феновете кметът Тодоров.

Игралият и учил треньорския занаят в Германия Хубчев сдържано наблюдаваше радостта и скромно приемаше поздравления. 49-годишният бивш защитник на легендарния национален отбор от Мондиал 1994 заяви, че не е очаквал такова посрещане, но е щастлив, че в тези трудните времена отборът доставил голяма радост на привържениците. „Това е един от най-паметните моменти в историята на Берое и е показател за сериозна работа, но имаме още работа и трябва да изиграем на ниво последните три мача от шампионата.”

Вкаралият два гола във финала португалски нападател Елио Мартинс призна, че при 3:1 с играч повече отборът се уплашил и затова изтървал аванса (Мартинс 16 и 28, Андонов 78; Йорданов 24, Силва 80, Родригес 87; чк Йовов-Л 44). В последната 120-а минута на продълженията таранът за 360 000 евро Жоао Силва пропусна с глава от 5 метра, а сетне изпорти и първата дузпа за „Левски”. Двата отбора изстреляха 4 от първите 5 дузпи над вратата (Саюд, Крумов/Б; Силва, Мюлдер/Л), шестата – в напречната греда (Велев/Л) и вкараха само 4 от общо 9 ((Иванов, Стойчев, Елиаш; Ангелов).

За „Левски” предстои решаващ мач в първенството като домакин на шампиона „Лудогорец” (събота, 20:00). „Сините” изостават от лидера с 2 точки при три оставащи кръга. От щаба изразиха увереност, че отборът ще се възстанови и мобилизира за сблъсъка. Не оптимизъм, а безумен гняв обзе феновете. След мача в Ловеч хулигани атакуваха силите на реда с бомби, бутилки и камъни, четирима полицаи са пострадали (вкл. жена), няма арестувани. Ако „Левски” не спечели първенството, ще оформи четвърта година без трофей и това носи опасност от нови безредици след 22:00 в София на 18 май.

fallback
fallback