Наш гребец сграбчи шанс за Световната купа

При отсъствието на най-силните в скифа Георги Божилов спечели първия от общо три старта.

24.03.2013 | 21:52
Наш гребец сграбчи шанс за Световната купа

Гребецът Георги Божилов направи първата от три крачки към Световната купа в дисциплината скиф. Той използва отсъствие на най-силните състезатели и спечели старта в Сидни. Така оглави класирането преди оставащите два кръга в Итън Дорни (Англия) на 21-23 юни и Люцерн (Швейцария) на 12-14 юли.

Samsung World Rowing Cup е ежегодна отборна надпревара - шампион става държавата, чиито лодки са спечелили най-много точки в трите регати. Звания и награди обаче получават и първенците в отделните класове.

Победата на 24-годишния талант от Нови Искър е първа за България при мъжете от началото на състезанието през 1997. Призово класиране в отделни кръгове има бронзовият олимпийски медалист от Атина 2004 Иво Янакиев. При жените първи места е завоювала олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова – индивидуално и в двойка скул с Миглена Маркова (през 2005 печелят всичките три старта и купата).

В първия кръг за 2013 на скиф участваха 8 състезатели и сред тях не беше никой от първите 20 на Олимпийските игри. Божилов, който е световен вицешампион за младежи от 2011 и 12-ти при мъжете от 2012, не успя да се класира за участие в Лондон.

Специалистите очакваха успех на българина в Сидни: поради факта, че всички най-добри си дадоха дълга следолимпийска почивка, както и заради демонстрираната от Георги бързина в последното му състезание - бронзов медал от Европейското първенство 2012.

Божилов призна след победата, че 30-градусовият пек е бил по-тежък от конкуренцията: „Състезанието беше ОК, но жегата беше по-голям проблем от гребането, защото в България е минус 10 градуса и разликата беше сериозна трудност”.

Георги водеше през цялата дистанция 2000 метра и финишира с време 6:58.28 минути, спечелвайки 8 точки за СК. Австралиецът Кийрън Кобелке завърши втори със 7:01.01 и взе 6 т. България беше представена с още една лодка, Луиза-Мария Русинова остана девета от 9 участнички на скиф жени.