Извънземни – оценката за Меси и Роналдо в „Ел Класико”

Лео доближи на стъпка реализатор №1 в дербито, Кристиано постави рекорд с голове в 6 поредни.

08.10.2012 | 09:57
Извънземни – оценката за Меси и Роналдо в „Ел Класико”

Лео Меси и Кристиано Роналдо превърнаха дербито на Испания в персонален дуел с попадения за справедливо равенство 2:2. Треньорите на „Барселона” и „Реал”, Тито Виланова и Жозе Моуриньо, оцениха като „извънземни” двамата титани на съвременния футбол след мача на „Ноу Камп”. Резултатът запази преднината на каталунския тим от 8 точки (19:11) пред шампиона след 7 изиграни кръга в Примера дивисион.

25-годишният аржентинец измъкна „Барса” от 0:1 до 2:1, като наказа колективна грешка в 30-ата минута и изпълни неспасяем свободен удар в 61-ата. 27-годишният португалец откри и закри головата сметка в „Ел Класико” чрез изстрели с по-слабия си ляв (23 мин) и силния десен крак (66). Минути преди да изравни, Роналдо падна на лявото си рамо при неуспешен опит за задна ножица и едва движеше ръката си в последния половин час.

С двата си гола Меси вече има 17 в дербито и е само на един зад рекордьора Алфредо Ди Стефано. Легендата на „Реал” записва 14 в шампионатни сблъсъци, 2 за Купата на Испания и 2 в евротурнирите между октомври 1953 и декември 1963 г. Лео го догонва за доста по-къс период (март 2007 – октомври 2012) с 10-0-2 плюс 5 за Суперкупата на страната.

Роналдо увеличи общата си сметка на 10, а освен това постави рекорд като първи в историята с голове в шест поредни издания на дербито. Досега португалецът делеше постижението с чилийския ас на „Реал” Иван Саморано, който се разписа в 5 поредни мача от януари до декември 1993 г.

Треньорът на „Реал” Жозе Моуриньо засегна болезнените за Кристиано неуспешни опити да измести Лео от трона като най-добър футболист в света. „Според мен трябва да се забрани Роналдо и Меси бъдат сравнявани, защото те са от друга планета, с класа отгоре. Разбира се, бих искал Кристиано да вземе „Златната топка” (тази година), защото спечели титлата в най-доброто първенство, но и двамата са фантастични играчи”.

Треньорът на „Барса” Тито Виланова също похвали двете суперзвезди, ала открои своята: „Не знаем докъде е способен да стигне Лео, има ли лимит. Трябва да го видите как тренира всеки ден, устремен да става все по-добър. Мисля, че никога няма да видим друг играч като Меси. Той е най-добрият, далеч пред останалите. Ако Лео го нямаше, със сигурност Роналдо щеше да получава по-голямо признание. За негово нещастие кариерите им съвпаднаха, а Меси е и малко по-млад”.