Надал влезе в 6-те най-големи провала на „Уимбълдън”

Испанецът сдава второто място на Федерер след бой от чешки дебютант на „свещената трева”.

29.06.2012 | 11:27
Надал влезе в 6-те най-големи провала на „Уимбълдън”

Рафаел Надал влезе в историята на „Уимбълдън” с две титли и най-великия мач (финалът срещу Роджър Федерер 2008), а сега се записа и сред най-големите провали. Испанецът загуби във втори кръг от дебютиращия на турнира №100 в света Лукаш Росол. Чехът, навършващ 27 през юли, определи като „чудо” победата си с 6:7, 6:4, 6:4, 2:6, 6:4. Започват дискусиите къде е мястото на този мач сред най-големите изненади на най-стария тенис турнир (от 1877 г.)

Предните пет шока на „Уимбълдън”

1987. Защитаващият чифт поредни титли Борис Бекер отпада от неизвестния 26-годишен австралиец Питър Дуън във втори кръг. През 1985 германецът става най-младия шампион на легендарния турнир – едва 17-годишен, след което дублира трофея. Дуън така и не се проявява повече, скоро приключва кариерата си с отрицателен баланс на сингъл (51-83), положителен на двойки (142-107, 5 титли) и под 500 000 долара приход от турнири.

1996. Рихард Крайчек побеждава Пийт Сампрас на четвъртфинал и довършва изненадата като става първи холандец с титла на „свещената трева”. Това е първа и последна загуба на Сампрас в турнира за периода 1993-2001.

2001. Трикратният финалист (1992, 1994, 1998) Горан Иванишевич става единственият тенисист, печелил титлата като участник с уайлдкард. Левичарят от Сплит е и шампионът с най-нисък ранкинг в историята на турнира (паднал до №125 в света заради тежка контузия на рамото, която практически го вади тениса през 2002).

2002. Джордж Бащъл, световен №145 и участник с уайлдкард, побеждава 7-кратния шампион на „Уимбълдън” Пийт Сампрас в 5-сетов мач от втория кръг. Роденият в Чикаго швейцарец така и не спечелва титла в кариерата си, победите му са двойно по-малко от загубите.

2003. Шампионът Лейтън Хюит е сразен в първия кръг от световния №203 Иво Карлович (Хърватия). Борбеният австралиец се записва като първи елиминиран на старта действащ първенец на „Уимбълдън”, откакто тенисът става професионален през 1968 г.

Сътворяването на сензацията

Росол влезе в мача като тотален аутсайдер не само заради ранкинга и скромните си резултати на големи турнири, а и на база представянето в двата подгряващи на английска трева. В Куинс Клуб той спечели два мача и отпадна на осминафинал, а после в Ийстбърн дори не успя да преодолее квалификациите.

Надал се изнерви, защото трудно парираше мощните сервиси и форхенди на 196-сантиметровия чех. Допълнително се ядоса, че спряха устрема му от четвъртия сет за 45-минутно прекъсване преди петия с цел затваряне покрива на централния корт. С подновяването на играта Росол проби сервиса на испанеца и до края не позволи заличаване на аванса. След последната точка Рафа изрита мрежата и хладно подаде ръка на противника, но поне спря да раздаде автографи преди напускането на корта.

Едва за втори път чехът стига до трети кръг на турнир от Големия шлем. Рафа изравнява своята най-ранна елиминация след тази във втория кръг на „Уимбълдън” от Жил Мюлер преди 7 години. В резултат левичарят от Майорка ще сдаде второто място в световната ранглиста на Роджър Федерер.

Лошият ден на Надал беше такъв и за България, след като - за N-ти път - Григор Димитров загуби мач поради физически проблем. Нашият суперталант се отказа срещу Маркос Багдатис при 5:7, 1:4. В осмия гейм Григор проби сервиса на кипъреца за 5:3, но Багдатис веднага репликира, сетне изравни 5:5 и използва психологическия момент за втори пробив. Във втория сет Григор изглеждаше много отпаднал, загуби своя сервис на нула за 1:3 и след консултация с лекаря доигра още гейм, за да се поздравят приятелски с Багдатис. Цветана Пиронкова събра сили да обърне втория сет в доиграването срещу Мария Шарапова, но това само амбицира световната №1 за 6:0 в третия. След мача Шарапова заяви, че започнала много тромаво доиграването от 3:1, но в третия сет си върнала игровия ритъм.