fallback

Алонсо е изненадващият победител във Валенсия

Испанецът взриви домашната си публика с много изпреварвания, безгрешно пилотиране и късмет.

24.06.2012 | 17:07

“Фантастично състезание, Фернандо!”, каза Андреа Стела на своя пилот, след като той завладя улиците на Валенсия пред домашна публика по време на осмия кръг от сезона във Формула 1. Алонсо е единственият пилот с две победи през 2012, благодарение на изкачването си от 11-та стартова позиция до върха на подиума. Гран при на Европа бе не по-малко емоционална, но не в положителен смисъл, за стартиралия от полпозишън Себастиан Фетел, който отпадна в средата на състезателната дистанция заради технически проблем. Другият претендент за титлата – Люис Хамилтън – също се прибра пеша до боксовете, след като само две обиколки преди финала се удари с Пастор Малдонадо в недобре обмислена атака за второто място.

Сред целия хаос, тежък трафик, инциденти и съдбоносно излизане на кола на сигурността, втори и трети завършиха Кими Райконен и Михаел Шумахер. Това е първи подиум за седемкратния световен шампион след завръщането му в шампионата преди три години.

Страхотно състезание направи съотборникът на Райконен в отбора на Лотус – французинът Ромен Грожан. Той натискаше до последно и имаше реален шанс за място на подиума, но дефект в алтернатора на неговата кола го принуди да отбие в страни и да се раздели с надеждите си.

Победата във Валенсия и отпадането на главните му конкуренти, изпратиха Алонсо на върха в класирането при пилотите. Със 111 точки той води пред Уебър с 91 и Хамилтън с 88.

fallback
fallback