fallback

Оперетата с оставките продължава

Треньорът и звездата посочиха причини, федерацията неподготвена за очаквания развой.

11.06.2012 | 21:24

Радостин Стойчев и Матей Казийски потвърдиха своите намерения да напуснат националния волейболен тим заради управлението на федерацията. Босът Данчо Лазаров не изпълни тяхното искане да подаде оставка до края на олимпийската квалификация снощи.

Така България е участник на олимпиадата, но не знае с какви треньори и изпълнители, защото по думите на Стойчев доста играчи са недоволни. Управата се показа неподготвена, защото часове преди очаквания развой проведе заседание и не дискутира варианти. Лазаров и Любо Ганев заявиха, че са обсъждали само предстоящото общо събрание, понеже нямат информация за решението на Стойчев. Не знаели нищо и за утрешното заминаване на отбора за мачове от Световната лига в Аржентина. Там неясният състав ще бъде воден от помощник-треньорите Найден Найденов и Георги Петров.

На обещаната пресконференция Стойчев обясни: “Доколкото в момента няма подадена оставка от г-н Данчо Лазаров, спазвам обещанието си, че ще предприема действия по прекратяване на своя договор. Исках да разкажа всичко, което изживяхме аз и състезателите за година и половина. Реших да не изпадаме в битовизми, които биха свели спора до междуличностен. Моето уволнение беше само мотивът, а причините да поискам оставката на г-н Лазаров са три:  Първата е неефективното управление на федерацията, скандали в първенствата на всички нива - мъже, жени, скандали с родители при юношите. Не е нормално УС да има 20 членове, да няма мандатност. Има основателни съмнения за съществуване на фиктивни клубове при взимането на решения. Скандалите на предишната олимпиада... Конфликтът на интереси - Лазаров като президент на федерацията и собственик на клуб, може би не документално, но всички го знаят като факт... Ред други безпринципни решения, при трансфери на състезатели, спиране на състезателни права...”

Втората причина на Стойчев е “непрозрачни финанси на федерацията, липса на информация за приходи от спонсори и тв-права. Това поражда подозрения, има непотвърдени информации, че одиторите са установили задължения”.

Третата причина, която Стойчев може да използва, ако не приемат оставката му, е: “Неизпълнено условие по моя договор – за стратегическо развитие на волейбола. Клаузата гласи, че БФВ ще разработи до края на 2011 програма за следващите 5 години и ще я съгласува с треньора. Трябва да включва строги правила във вътрешното първенство, школите, квалификация за треньорите, организиране на ученически, работнически и други първенства, сформиране на Б-национален отбор и др. Не може да има безсрочни договори в клубовете, задължителни минимални заплати, трансферни условия 60% за клубовете и 40% за играчите. В моя договор има и други неизпълнени условия, но не е нужно да ги чета. Не искам оставката на президента, за да заема какъвто и да е пост. Смятам, че има достатъчно основания за подаване на оставка не само от Данчо Лазаров, но и от целия УС. За мен са важни принципите, а не 16 години да се ръководи от едни и същи. Става въпрос за кауза. Никого не съм молил да си тръгва с мен, нито състезатели, нито щаб. С това ръководство няма шанс да водя отбора на Олимпиадата.”

Матей Казийски е категоричен: “Разочарован съм от федерацията. Техните решения са вредни и смятам, че са провокирани от лични интереси и цели. След всичко, което се разигра в предишната квалификация, е редно да поемат отговорност и да си отидат. Трябва да се работи с всички отбори, не само с представителния. Тези хора обаче не могат да бъдат полезни, с тях няма бъдеще. И понеже като играч не мога да искам оставки, ми остава да напусна отбора. Ако Радостин Стойчев беше останал, пак щях да го направя. Нямам проблем с треньора, а с управниците”.

Любо Ганев, който първо смяташе Стойчев неспособен да класира отбора, а после настоя за неговото връщане, днес заяви: “Треньорският щаб е потвърден до края на олимпиадата. Аз лично ще гласувам против приемане оставка на Стойчев. Според мен е редно този отбор и този щаб да останат, защото извоюваха участието на олимпиадата. Не сме коментирали оставка на Данчо Лазаров, защото такава може да приеме само този, който го е избрал - Общото събрание. Тоест трябва да се разгледа на отчетно-изборно събрание, а предстоящото не е такова”.

fallback
fallback