Любо Пенев притеснен от вреден навик

Слабото начало на мачовете е нещо много сериозно, отчита треньорът след 0:2 срещу Турция.

30.05.2012 | 11:53
Любо Пенев притеснен от вреден навик

Три различни резултата и един обща слабост демонстрираха футболните национали под ръководството на Любо Пенев. Първата загуба – 0:2 срещу Турция в Залцбург, дойде след типичното плахо начало, но без силния завършек от равенството в Унгария и победата в Холандия.

„Загубата е първа и няма да е последна – коментира Пенев. - Стремим се да играем добре и да побеждаваме, но този път не стана. Не започнахме добре и явно това е нещо много сериозно, върху което трябва да работим. Едни 30 минути ги изхвърлихме на боклука. В Унгария и Холандия бяха по 20-ина минути, тук проспахме половин час и чак от 31-ата започнахме да разиграваме, да показваме какво можем, но не беше достатъчно. Второ по-добро полувреме, равностойни, накрая малко оголихме нашата врата, изнесохме се по-напред и логично, като не вкараш, ще ти вкарат. Имахме две-три ситуации да изравним, но в този мач не се получи.”

Станислав Манолев беше близо до гол след добра атака в 40-ата минута и с глава в 56-ата, но като цяло нашите не получиха пространства, каквито им оставяха холандците. И при двата гола сбърка 31-годишният Валентин Илиев, който игра вместо Иван Иванов. В 22-ата след корнер опитният защитник от „Стяуа” изтърва Топрак отблизо да простреля Стоян Колев, а в 90-ата позволи Бурак Йълмаз да се откъсне и простреля през краката дебютиралия Пламен Илиев.

Пенев допуска негативна комбинация от еуфория и умора от мача в Амстердам, плюс изтощение в края на сезона: „Два дни говорихме, че не играем срещу случаен съперник, че победата онзи ден е история и ни предстои различен мач. Това е като репетиция за световните квалификации. И там ще играем петък-вторник. Не може да мислим, че като сме спечелили първия, ще спечелим втория по инерция. Все пак сме в края на сезона, да се играе в този ритъм е трудно, затова аз поздравявам момчетата за усилията”.

Десният бек Иван Бандаловски направи паралел с мача в Холандия, когато остана резерва: „Там също имахме малко голови положения, но ги вкарахме. Срещу Турция на моменти не играхме добре, но е последен мач за сезона, някои мислеха повече за почивката”. Освен Вальо Илиев и бековете Бандаловски и Занев вместо братя Миневи, другите промени в стартовите 11 спрямо Амстердам бяха Гъргоров вместо Божинов в атака и халфът Златински (Локомотив Пд) вместо Георги Миланов.

Пенев обобщава: „Контраст има. Доста работа трябва да свършим – и във физически план, и тактически, и технически неща, които трябва да се коригират. Все пак използвах доста хора в тези мачове, нормално е на моменти да има аномалии и дисбаланс в линиите. Това не са оправдания, само нахвърлям върху какво трябва да се работи. В тези три мача видях немалко футболисти. Имам добра визия и база, върху която да се стъпи за предстоящите срещи, с Кипър например ще е последна репетиция преди официалните мачове. Генерално съм доволен от трите мача. Допуснахме грешки, но затова правим тези контроли срещу силни съперници. Получи се, по възходяща линия, не се представихме никак зле, но повтарям - много работа ни чака. Никакво отпускане, защото не сме футболна сила. Трябва по-скромничко, с много тичане, желание и желязна дисциплина. Това е правилният път”.