Радо Стойчев щастлив от морален и игрови стимул

Двама направиха 45 от 94 точки за победа над Германия в протоколен мач от Световната лига.

27.05.2012 | 19:54
Радо Стойчев щастлив от морален и игрови стимул

Волейболните ни национали победиха Германия насред Франкфурт с 3:1 в мач без практическо значение от предварителната фаза на Световната лига. Двата отбора предварително се класираха от тази група – България като домакин на финалната шестица (4-8 юли, София), а германците – с победи по 3:0 над Португалия и Аржентина в предните два мача.

Резултатът 3:1 (25-22, 25-21, 19-25, 25-23) и чуждият терен пораждат паралел с болезнения за нас полуфинал от 12 май в зала „Армеец”. Твърдения за реванш или отмъщение обаче приличат на приказката за брашното и триците. В единия мач загубихме олимпийска квалификация, а сега залогът беше само емоционален (двамата отбора имаха сигурно класиране за следващата фаза).

Радостин Стойчев използва двубоите във Франкфурт повече като тренировка и връщане на колективния дух преди новата и последна олимпийска квалификация в София, 8-10 юни срещу Франция, Египет и Пакистан. Има прогрес, ако се съди по развоя – вяло 0:3 с Аржентина, 3:0 над аутсайдера Португалия и това 3:1.

Нашият треньор коментира успеха срещу германците през призмата на предстощите мачове: „Щастлив и доволен съм, че отборът игра толкова добре. Надявам се, че тази победа ще е морален и игрови стимул в подготовката ни за олимпийската квалификация. Но поздравления и за германския отбор, според мен той е сред най-добрите 4-5 в света”.

Треньорът на Германия Витал Хейнен върна комплимента като заяви, че българският тим е изнесъл интересен урок на неговия, който обаче се доближава до нивото на своя противник.

Днес голяма тежест – половината от всички точки - изнесоха Цветан Соколов и Матей Казийски. Първият наниза 24 (14 атаки, 6 блокади и 4 сервиса), вторият добави 21 (15-1-5). Формата на двамата е обнадеждаваща, особено тази на Соколов е бонус за отбора (той направи 20 точки и на португалците).

Капитанът Владо Николов съхрани сили и влезе само в третия гейм, след два срещу Аржентина и нито един срещу Португалия. „В залата отново имаше много български привърженици и искахме да им поднесем тази победа. За нас тя е важна, но за тях беше много специална. Играхме добре и според мен ключ към успеха беше страхотният сервис, направихме само шест грешки”, заяви Николов.

Капитанът на Германия Бьорн Андреа коментира: „България игра много добре, а ние не достигнахме нивото си от вчера (3:0 над Аржентина). Във втория гейм направихме някои смени и заиграхме по-добре, но не беше достатъчно”.