Уебър задържа лидерството в Монако

Австралиецът доминира в променливите условия на пистата, следван от Нико Розберг и Фернандо Алонсо.

27.05.2012 | 17:25
Уебър задържа лидерството в Монако

Марк Уебър запази първата позиция от вчерашната квалификация и спечели Голямата награда на Монако във Формула 1. Втори в крайното класиране завърши пилотът на Mercedes Нико Розберг, а топ три допълни двукратният световен шампион Фернандо Алонсо с Ferrari.

Сезон 2012 затвърждава репутацията си на един от най-оспорваните в последните години, тъй като през първите шест кръга има шест различни победителя.

След лидерите се наредиха Себастиан Фетел, Люис Хамилтън и Фелипе Маса.

Уебър успя да се справи с Розберг на старта, задържайки германеца зад себе си през цялото състезание, въпреки че Mercedes избраха стратегия с по-ранно спиране в бокса за нов комплект гуми.

Стартиралият от девета позиция Фетел спечели три места още на старта, след което в средата на състезателната дистанция смени своите гуми от меки на супер меки, което му позволи да изпревари Хамилтън и да излезе на четвърта позиция.

Дъждът в Монако нагнети напрежението в последните осем обиколки на надпреварата, точно когато лидерите усетиха износването на своите гуми. Във финалната фаза обаче, условията се нормализираха, което позволи на Уебър да доведе своя болид безпроблемно до своята първа победа за годината.

Катастрофа на старта лиши Ромен Грожан от битка за подиума. Пилотът на Sauber Камуи Кобаяши също отпадна, след като се удари в болида Lotus на французина и повреди своето окачване.

Записалият най-добро време в квалификацията в събота Михаел Шумахер отпадна от състезанието, заради проблем с налягането на горивото в неговия Mercedes. По този начин германецът записа втори малшанс в този състезателен уикенд, след наказанието, което му отреди стартиране с пет места назад в колоната. Припомняме, че то бе продиктувано от сблъсъкът на седемкратния световен шампион с болида на Бруно Сена в предишната надпревара за Гран при на Испания.

Седми и осми завършиха пилотите на Force India Пол ди Реста и Нико Хюлкенберг, а топ десет допълниха Кими Райконен и Бруно Сена съответно за Lotus и Williams.