Последни тестове на войските за Евро 2012

Треньорите имат 4 дни да отсеят окончателните състави за първенството в Полша и Украйна.

26.05.2012 | 13:16
Последни тестове на войските за Евро 2012

Финалистите на Евро 2012 влизат в натоварен уикенд с контроли, от които трябва да отсеят окончателните си състави за първенството. Крайният срок за списъците с 23-ма играчи (вкл. трима вратари) е 10 дни преди откриването, т.е. 29 май. После промени се допускат само при тежка контузия преди първите мачове.

Десет от 16-те отбора играят днес (събота) и още четири в дните до вторник, когато трябва да са факт финалните пресявки на съставите.

Шампионът и фаворит за трофея Испания излиза в 19:00 срещу Сърбия в швейцарския град Санкт Гален. Това е първа контрола и последен шанс за пробив на играчи като Адриан Лопес и Хуанфран (Атлетико М), Иско (Малага), Алваро Негредо (Севиля), Бенят (Бетис), Хави Гарсия (Бенфика). Треньорът Висенте Дел Боске не може да използва ангажираните късно снощи във финала за Кралската купа „Барселона” – „Атлетик” (Билбао) 3:0. След двата си гола в мача Педро изрази увереност, че ще влезе сред окончателните 23-ма (съотборникът му Давид Виля отпадна заради контузия).

Главният претендент Германия играе по същото време в Базел срещу Швейцария. От първоначалните 27 на Йоаким Льов трябва да отпаднат четирима и след лагера в Сардиния този мач се очертава решаващ относно халфовете Гюндоган (Борусия Д) и Дракслер (Шалке 04), вратарите Тер Щеген и Цийлер, нападателя Какау.

Третият фаворит на букмейкърите – Холандия, приема нашите национали на „Амстердам Арена” от 21:00 ч. Берт ван Марвайк проведе лагер с 27 в швейцарския град Лозана (3:2 в контрола срещу Байерн) и обеща, че ще обяви окончателните 23 след мача с България.

Любо Пенев (на въпрос на единствения холандски журналист) преди тренировката снощи си пожела повторение на 1988 година, когато с негов гол България спечели с 2:1 контрола в Ротердам, а скоро след това Холандия стана еврошампион. Нашият треньор обаче призна, че сега „разликата между двата отбора е очевадна” и България може да изплува нагоре само с много работа и тестове срещу силни отбори.

Холандците са огромни оптимисти преди всеки турнир и сега няма разлика – от над 100 000 гласували в анкета на ежедневника De Telegraaf, 70% вярват в спечелване на Евро 2012, 16% залагат на Германия, а 9% на Испания. Първият съперник на „Оранжевите”, на 9 май – Дания, среща днес от 16:30 Бразилия в германския град Хамбург. Треньорът Мортен Олсен вече е готов със своите 23-ма.

Четвъртият в прогнозите за евротрофея тим на Англия излиза за първия си мач под ръководството на Рой Ходжсън – срещу Норвегия в Осло от 21:45 ч. Първият съперник за „Трите лъва” на еврошампионата, на 11 юни, е петият фаворит на букмейкърите – Франция. „Петлите” стартират контролите утре в 22:00 вкъщи срещу Исландия и селекционерът Лоран Блан обеща много промени в стартовия състав.

Джовани Трапатони извежда Ирландия в 17:00 срещу Босна и Херцеговина с много грижи заради болежки на играчи от ариергарда. Час по-късно Полша се проверява срещу Словакия като по спешност в лагера бе извикан безработният вратар Йежи Дудек заради контузии на Титон и Фабиански. Прегледи в австрийския град Инсбрук ще установят дали някой от двамата ще отпадне и отвори място за Дудек, който не е играл от раздялата си с „Реал” (Мадрид).

Португалия на Кристиано Роналдо приема Македония от 19:00 в Лейрия. Два еврофиналиста на лагери в Австрия играят съответно от 21:15 и 21:30 - Чехия излиза срещу Израел, Гърция се тества срещу Словения.

Двама треньори, които ще поемат клубни отбори след Евро 2012, изиграха прощални контроли пред собствена публика. В Москва Русия завърши 1:1 с Уругвай (голове на Луис Суарес и Кержаков), а бъдещият треньор на ПСВ Дик Адвокаат избистри своите 23-ма. Той избра дебютанта Кирил Набабкин от ЦСКА (Москва) за десен бек и 35-годишния капитан на „Рубин” (Казан) Роман Шаронов вместо отпадналите заради контузии Роман Шишкин и Василий Березуцки, а Магомед Оздоев и Артьом Дзюба не минаха през ситото. Русия заминава на лагер в Швейцария, с контроли срещу Литва на 29 май в Нион и Италия на 1 юни в Цюрих, преди първия си мач на Евро 2012 срещу Чехия на 8 юни.

Хърватия си каза довиждане със своите фенове в Пула, с 3:1 срещу Естония (голове на Чорлука, Калинич и Вукойевич). Славен Билич, който след шампионата поема „Локомотив” (Москва), тества всички опции и сега повежда своите на лагер в Австрия, с последна контрола срещу Норвегия в Осло на 2 юни преди старта срещу Ирландия в Познан на 10 юни. На лагер в Австрия е и Украйна, който излиза срещу Естония в понеделник.