Мораес изстреля ЦСКА на точка от титлата

“Левски” получи огромен подарък – бронз и Лига Европа, от домакински издънки на конкурентите “Черноморец” и “Локомотив” (Пд).

19.05.2012 | 19:31
Мораес изстреля ЦСКА на точка от титлата

Жуниор Мораес направи хеттрик за разгромна победа на ЦСКА срещу “Литекс” - 4:1. На “червените” ще стигне равенство в последния кръг в Разград, за да спечелят своята 32-ра шампионска титла.

Дистанцията от две точки се запази след безгрижен успех на преследвача “Лудогорец” с 4:0 в Каварна (гол директно от ъглов удар на Иван Стоянов!). Директният сблъсък за титлата е в сряда от 17:45, останалите мачове от последния кръг на първенството са същия ден, 23 май, от 16:00 ч.

Четворният възел за третото място и съответната европейска квота се разкъса без време. “Левски” изплува с две точки преднина и едва ли ще я изпусне в домакинство срещу най-слабия в “А” група – “Светкавица”.

Неочакваният троен подарък за “сините” дойде от загубата на “Литекс” и домакински равенства на “Черноморец” и “Локомотив” (Пд) - по 1:1 съответно срещу “Локомотив” (Сф) и “Миньор”. Същевременно “Левски” се забавлява за 6:1 (хеттрик на Жуниньо) като гост на удавника “Видима-Раковски”, въпреки че остана с 10 играчи на терена още в 25-ата минута заради червен картон на Иво Иванов.

“Късметът ни избяга в някои моменти от сезона, но това, което имахме в ръцете си и го изпуснахме, други ни го върнаха днес”, обобщи треньорът на “сините” Ясен Петров.

В дербито на стадион “Българска армия” възпитаниците на Христо Стоичков се представиха разочароващо и сами асистираха за първите два гола на ЦСКА. При центрирания в пеналта гостите избиваха топката на пътя на Мораес и бразилската звезда първо вкара на празна врата в 24-ата минута, сетне от легнало положение в 38-ата.

70 секунди след почивката ЦСКА за пореден път проби зоната на катастрофалния в този мач ляв бек Васил Божиков. Бандаловски подаде на Янчев, празнуващият 36-ти рожден ден капитан продължи триково към Мораес, който финтира вратаря и през краката на защитник направи 3:0.

В 62-ата минута Стойчо Младенов извади бразилския ас с цел да избегне риска от жълт картон и дисквалификация за мача в Разград. “Литекс” веднага довърши своята безотговорност – при центриране на Галчев от корнер Крачунов беше оставен сам от 6 метра да разстреля с глава Пиргов за 4:0. ЦСКА върна жеста с грешка на Грънчов и колективна пасивност за изстрел на Светльо Тодоров от 5 метра в гредата и добавка на Момчил Цветанов почти от голлинията за 4:1.

Овациите на “червената” публика не намалиха разочарованието на Стоичков: “Когато нямаш желание, няма шанс да обличаш фланелката на Литекс. Всичко е тренирано, говорено и накрая в мача някои играчи мислят само как да свършат 90-те минути. Малцина от тях заслужаваха да бъдат днес на терена. ЦСКА и Лудогорец щом са я докарали да решават титлата в директен мач, който е по-добрият - той да спечели”.