Балъков вън от пети отбор за 76 месеца

Турската преса тръби за напреднали преговори между “Галатасарай” и агента на Димитър Бербатов.

18.05.2012 | 17:17
Балъков вън от пети отбор за 76 месеца

Кариерата на Красимир Балъков претърпя пети срив от началото на 2006 г. Треньорът и помощникът му Илия Груев се разделиха по взаимно съгласие с изпадналия от Бундеслигата “Кайзерслаутерн” само 57 дни след назначението. Поеха отбора на 22 март с договор до 30 юни 2013, но записаха една победа в осем мача.

Клубното ръководството на “Лаутерите” не отправя никакви критики към българския дует. Мениджърът Щефан Кунц уточнява, че Балъков е поел отбора в много тежък и опасен етап (илюзорни шансове за спасение от изпадане). След задълбочен и интензивен анализ управата е решила, че отборът се нуждае от ново начало с нови треньори.

Професионалното реноме на 46-годишния Балъков не е силно накърнено от краткия престой, но цялостната статистика вече сочи раздяла с отбор средно на всеки 15 месеца. Краси дебютира като старши треньор през януари 2006 в “Грасхопърс” (Цюрих) и през турнира “Интертото” класира отбора за участие в Купата на УЕФА, но след няколко слаби резултата беше освободен през октомври 2007 г. Същия месец пое друг швейцарски тим – “Санкт Гален”, но изпадна във втора дивизия и сдаде поста през май 2008. С огромни финансови разходи се запомни проектът на Балъков в “Черноморец” (януари 2009 – декември 2010). Последваха постен период в хърватския “Хайдук” (юни 2011 - март 2012) и авантюрата в Кайзерслаутерн. За тези 6 години Бала неколкократно беше спряган за национален селекционер и всеки път се оказваше резерва.

Най-скъпата резерва на “Манчестър Юнайтед” - Димитър Бербатов, пък е сериозно ухажван от новия турски шампион “Галатасарай”. Според медии в южната съседка, президентът на истанбулския клуб Юнал Айсал вече е имал две срещи с агента на Митко - Емил Данчев. Айсал предложил с авансови плащания да подсигури трансфера, предвид очакван интерес към Бербатов от германски отбори. Митко поне засега няма да бърза, а ще изчака евентуални възможности да играе в Шампионската лига с отбор от Западна Европа.