“Ливърпул” изгони Кени Далглиш

Легендарният шотландец привикан през океана до Бостън, за да научи новината.

16.05.2012 | 19:57
“Ливърпул” изгони Кени Далглиш

Кени Далглиш пътува през Атлантика, за да научи уволнението си от поста мениджър на “Ливърпул”. Легендарният шотландец се срещна онази нощ в Бостън с американските клубни собственици от Fenway Sports Group - Джон Хенри и Том Уърнър.

Като фаворити за вакантния пост се сочат мениджърите на “Уигън” - Роберто Мартинес, на “Норич” – Пол Ламбърт, на “Суонзи” – Брендън Роджърс, а също уволненият от “Челси” Андре Виляш-Боаш и бившият мениджър на “Ливърпул” Рафа Бенитес.

Официалното съобщение е кратко и ясно: “След внимателен и задълбочен преглед на сезона клубът стигна до решение, че промяната е уместна. Резултатите във Висшата лига са разочароващи и ние вярваме, че за да надградим над вече постигнатия напредък, трябва да направим промяна”.

61-годишният Крал Кени изведе отбора до третия по престиж трофей в Англия – Купата на Лигата (Карлинг Къп), и загуби финала за Купата на Англия от “Челси”. Във Висшата лига отборът завърши осми - на унизителните 47 точки под шампиона “Манчестър Сити”, с домакински актив 6 победи, 9 равенства, 4 загуби и 8-1-10 от гостуванията.

След последния мач от сезона (загуба в Суонзи) Далглиш категорично отрече информациите за предстояща раздяла с “Ливърпул” и заяви, че очаква от собствениците достойнство и почтеност, а не вяра във вестникарски писания. Сега той коментира, че остраняването му е станало по почтен, уважителен и достоен начин.

Далглиш, който е спечелил 9 титли на Англия, три КЕШ, 3 ФА Къп и 5 Купи на Лигата за 15 сезона като играч и мениджър, зае поста през януари 2011 първо като временен заместник на отстранения Рой Ходжсън, а след силен завършек на сезона подписа 3-годишен договор през май. Скъпата селекция миналото лято се оказа безрезултатна и промените в “Ливърпул” започнаха тази пролет с отстраняването на футболния директор Дамиен Комоли.

Трима играчи, купени от Далглиш и Комоли и неразкрили потенциала си, обаче попадат в обявения днес от Рой Ходжсън 23-членен състав на Англия за Евро 2012. Това са крилото Даунинг, таранът Карол и сред петимата в резерв - халфът Хендерсън.

Съставът на Англия, на когото предстоят контроли на 26 май срещу Норвегия в Осло и седмица по-късно с Белгия на “Уембли”: вратари – Джо Харт, Роб Грийн и Джон Руди, защитници – Лейтън Бейнс, Гари Кейхил, Ашли Коул, Глен Джонсън, Фил Джоунс, Джолиън Лескот и Джон Тери, халфове – Гарет Бари, Стюърт Даунинг, Стивън Джерард, Франк Лампард, Джеймс Милнър, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Скот Паркър, Тео Уолкот и Ашли Йънг, нападатели – Анди Карол, Джърмейн Дефоу, Уейн Рууни и Дани Уелбек, резерви в случай на контузии – Джак Бътланд, Фил Ягиелка, Джордан Хендерсън, Адам Джонсън и Дениъл Стъридж.