По неволя върнаха Стойчев, без да го питат

Мотивите на федерацията: Риск от отказ на национали, обществен гняв и правителствена препоръка.

16.05.2012 | 16:04
По неволя върнаха Стойчев, без да го питат

С явно нежелание волейболната федерация възстанови Радостин Стойчев начело на националния отбор. Управата взе решението в свой стил – едностранно, без диалог с треньора. Сега се чака Стойчев да приеме или откаже чрез медиите, защото комуникацията е срината.

Преди извънредното заседание на федерацията треньорът и готовите да напуснат заради него Казийски, Жеков и Теодор Салпаров се срещнаха с премиера Бойко Борисов. Стойчев беше песимист за връщане - вероятно защото е поставил като условие оставки на част от управата и не вярва да има такива.

Матей Казийски обясни ситуацията: “Сега не е темата да се сменя президента на федерацията, а да се събере отборът. И аз, и други момчета обмислят напускане, но всеки решава за себе си. Не сме дошли да поставяме ултиматуми. Много сме огорчени от целия този цирк. Една постановка запред хората. Решение бе взето много по-рано, преди това да се случи. С лични мотиви, с неща, които малко касаят отбора. В последствие беше изигран този театър. Капката, която преля търпението ми, беше бързото организиране на заседание на УС за смяна с Пранди и незачитане мнението на отбора. Няколко момчета се събрахме и обявихме пред федерацията какво сме решили, но те направиха каквото си бяха решили”.

Данчо Лазаров и колегите му упорито не правят нищо за подобряване на отношенията. Сега те посочват мотиви, подчертаващи нежелание и принуда: “УС на БФВ потвърждава оценката си за слабото представяне на националите ни в последните две години. Потвърждава, че федерацията е създала всички необходими условия на тима. Преценявайки ситуацията, с евентуалното отказване на Матей Казийски и Андрей Жеков, и общественото внимание, приемайки съветите лично от премиера Бойко Борисов и Свилен Нейков, УС реши Радостин Стойчев и целият му щаб да бъдат върнати в отбора в името на олимпиийската квота. Предвид големия обществен интерес и в името на българския волейбол, щабът се запазва.”

Членът на УС Любо Ганев обясни провала на рокадата Стойчев – Пранди и призна, че федерацията е сондирала всички възможни варианти за треньор, преди да опре до уволнения Радостин: “Силвано Пранди първоначално даде съгласие, но се отказа след разговори с момчета от отбора и с помощник-треньора Камило Плачи за обществените нагласи в страната. Проведохме допълнителни разговори с други специалисти в България, но никой не се съгласи да работи в тази обстановка. Разбирам ги и тях, и Пранди. Дори и без днешната среща между Стойчев и министър-председателя Бойко Борисов, отново щяхме да вземем същото решение. Отчитаме обаче и резултатите от нея. В тази ситуация за нас най-правилното и единствено решение бе да върнем Радостин Стойчев на поста му. Не сме говорили с него, дано не откаже. Това наше решение е повече от извинение към Радо, в името на България и Олимпиадата. Конфликт между треньора и федерацията не е имало никога, комуникацията не беше каквато трябва. Темата за оставки в УС не е обсъждана месец преди Общото събрание”.