Волейболът в кома: Пранди отказа

Федерацията остави отбора без треньор, чака Казийски и Жеков да решат дали ще напуснат националния.

15.05.2012 | 18:20
Волейболът в кома: Пранди отказа

Пълен крах претърпя решението на волейболната федерация да смени Радо Стойчев със Силвано Пранди. Два дни след обявяването му за нов треньор на националите, италианецът отказа да поеме отбора. В резултат на управленските действия водещите играчи Матей Казийски и Андрей Жеков обмислят дали да напуснат отбора, по думите на капитана Владо Николов.

Пранди съобщи отказа си чрез БТА, мотивира го с нездрава работна обстановка и пожела “На добър час!” на отбора. “Взех необратимото решение да отклоня поканата на БФВ да бъда треньор на мъжкия национален отбор. След няколкото дни, през които обмислих, си дадох сметка, че липсват минимални условия за взаимодействие и взаимно единомислие, което не ми позволява да упражня по разумен начин моята работа. Благодаря на всички, които се обърнаха към мен с признание и пожелавам на българския национален отбор моето най-сърдечно "in bocca al lupo" за бъдещите им срещи. С уважение Силвано Пранди.”

Федерацията сама се постави в цайтнот преди последната олимпийска квалификация 8-10 юни в София срещу Франция, Египет и Пакистан. Първата тренировка на отбора след неуспешната квалификация е отложена от сряда за четвъртък следобед. Най-вероятно тогава ще се разбере дали Казийски и Жеков ще останат в отбора.

Членът на управата на федерацията Любо Ганев коментира пред радио “Дарик”: “Силвано Пранди отказва предвид ситуацията. Чух се с него, мислил е дълго, усеща, че в отбора липсват нужното настроение и условия да се работи. Каза ми, че когато има по-подходящи времена, може да размисли. Ние стоим зад нашето решение, защото сме сигурни, че с Радо Стойчев няма да се справим. Олимпийската калификация ще се реши на полето, независимо кой ще е треньорът и ще има ли изобщо треньор. Два въпроса отпаднаха – няма да е Радо, няма да е Пранди. Гледаме напред, в името на целта ще направим всичко възможно. Ще се опитаме да говорим с всички състезатели, защото имаме да решим един важен казус”.

Ако не вижда нужда да се отчита пред обществеността, волейболната федерация начело с Данчо Лазаров ще трябва да го стори поне пред правителството, което отпуска милиони. По неофициални информации Бойко Борисов се е дистанцирал от решението за смяна на Стойчев с Пранди, след като от управата на федерацията опитаха да поделят отговорността с премиера и със спортния министър Свилен Нейков.