България освирка смяна на Стойчев с Пранди

Волейболните шефове с нова порция държавни пари за още едно домакинство на олимпийска квалификация.

13.05.2012 | 21:11
България освирка смяна на Стойчев с Пранди

Волейболната федерация смени Радо Стойчев с уволнения преди него Силвано Пранди и получи от правителството още държавни пари за домакинство на нова олимпийска квалификация.

Президентът на БФВ Данчо Лазаров обяви на пресконференция в „Арена Армеец”, че начело се връща предшественикът на Стойчев - италианецът Пранди. Новината беше посрещната с освирквания от хиляди зрители в залата.

Капитанът на националите Владо Николов беше далеч от възторжен: "Не знам какво да кажа, това е решение на федерацията, а ние играчите се съобразяваме. Да се работи с Радо е много трудно, но не е имало искри или проблеми в отбора. Просто той дава всичко и изисква максималното от нас. Изобщо не съм се замислял дали предишното освобождаване на Пранди е било грешка, защото това е извън нашата компетенция". Андрей Жеков и останалите отказаха да коментират уволнението на Стойчев.

По-рано днес членът на управата на федерацията Борислав Кьосев заяви, че решението за треньорска рокада ще дойде от най-високо ниво, от премиера Бойко Борисов и спортния министър Свилен Нейков. Ако това е истина, реакцията на публиката е оценка и за двамата държавници.

Мотивът за освобождаване на Стойчев е, че при осигурени оптимални условия не успя да класира отбора за Лондон 2012 - първо през Световната купа, а сега и през домакинството в София. Лазаров потвърди, че управата е взела единодушно решение за уволнение снощи, а днес то е съгласувано с Нейков. Министърът от своя страна декларира, че държавата ще продължи да подкрепя (плаща) опитите за класиране.

Федерацията явно не хареса реализма на Стойчев, потвърден от полуфинала срещу Германия. Мнението, че нашият отбор просто не е достатъчно силен, е в разрез с претенциите и финансирането. Фактите обаче говорят точно това, защото и Пранди бе уволнен за подобни неубедителни резултати. Сега италианецът се оказва правилен избор, защото познава отбора и е работил с него допреди година и половина, според друг член на УС – Любо Ганев.

Лазаров благодари на премиера Борисов заради подкрепата за ново ново домакинство на квалификации от 8 до 10 юни. Шансът се отваря, защото Италия или Германия ще спечелят квота в София и един от тях ще се откаже от своето домакинство. В първия случай приемаме Франция, Египет и Пакистан, във втория - Куба, Чехия и Индия.