Болезнен финал за Бербатов и Мартин Петров

„Сити” измъкна титлата с 2 гола в добавеното време, десет от КПР бяха на секунди да направят „Юнайтед” шампион.

13.05.2012 | 19:27
Болезнен финал за Бербатов и Мартин Петров

Един луд последен ден във Висшата лига завърши кошмарно за Димитър Бербатов и Мартин Петров. Митко се размина буквално на косъм с трети шампионски медал (след 2009 и 2011), а отборът на Марто изпусна победа и изпадна от елита.

Битката да титлата между „Сити” и „Юнайтед” претърпя серия обрати за 90 минути и завърши с такъв в добавеното време, когато „Гражданите” вкараха два гола за 3:2 срещу гостуващия и останал с 10 играчи „Куинс Парк Рейнджърс”. „Червените дяволи” с Бербатов на пейката победиха 1:0 в Съндърланд и се виждаха за пореден път шампиони, но след секунди се озоваха втори по голова разлика.

„Сити” стъпи на върха за първи път от 44 години и едва ли можеше да го направи по-драматично. Мултимилионната селекция на Роберто Манчини поведе с 1:0, но КПР изравни, остана с 10 играчи и въпреки това вкара гол за 1:2. Агонията на „Гражданите” се превърна в триумф чак извън редовните 90 минути с голове на Джеко във втората и Агуеро в 4-ата на добавеното време.

Мачът беше обвързан и с битката за спасение, като КПР се нуждаеше от точка. Ако Мартин Петров и „Болтън” бяха победили в Стоук, щяха да се спасят, но допуснаха изравняване за 2:2 и потъват надолу.

Хронология на драмата

Всичко започна добре за „Юнайтед” и техния съюзник по неволя „Куинс Парк Рейнджърс”. В Съндърланд Уейн Рууни откри с глава в 20-ата минута, а малко по-рано „Болтън” допусна гол.

Всичко се преобърна в 39-ата минута на двата мача. Най-неочакваният голмайстор вкара за „Сити” – десният бек Пабло Сабалета използва хитър пас на Яя Туре и през ръцете на вратаря Пади Кени направи 1:0. В същия миг „Болтън” изравни, а точно преди почивката напълно обърна резултата в Стоук до 1:2.

Настроението на „Юнайтед” и КПР претърпя втора метаморфоза в началото на втората част, когато грешка на защитника на „Сити” Лескот позволи на Джибрил Сисе да изскочи срещу вратаря Харт и да изравни.

Нов обрат: Карлос Тевес се строполи на границата на пеналта в 54-ата минута и по сигнал на тъчрефера последва червен картон за халфа на КПР Джоуи Бартън. Лошото момче на английския футбол буквално подивя, изрита Агуеро и опита да удари с глава Компани, а на излизане от терена размени реплики с резервата Балотели.

И когато каузата на КПР изглеждаше обречена, в 66-ата минута Траоре се втурна отляво и центрира в пеналта, където петима от „Сити” позволиха на единия от двама опоненти – Маки, необезпокояван да вкара с глава.

КПР се бранеше геройски и получи морален стимул в 77-ата минута, когато „Болтън” допусна изравняване от дузпа. Всичко изглеждаше безнадеждно за „Сити”, когато сякаш с намеса свише паднаха двата гола за невероятния шампионски обрат.