Малдонадо изкачи първия си връх във Формула 1

Венецуелецът спечели сензационно Гран при на Испания, следван от Алонсо и Райконен.

13.05.2012 | 17:02
Малдонадо изкачи първия си връх във Формула 1

Пастор Малдонадо спечели петия кръг от Формула 1 за Голямата награда на Испания. Това е първата победа на 25-годишния пилот във Формула 1 и първа победа за отбора на Williams през последните осем години. Три секунди по-назад остана двукратният световен шампион Фернандо Алонсо с Ferrari, а плътно зад него топ три допълни финландецът Кими Райконен.

Малдонадо даде второ време във вчерашната квалификация, но заради наказанието на Хамилтън стартира от първа позиция. С безгрешно каране от началото до финала, но не и без помощта на перфектно уточненото шаси FW34 на Williams, Малдонадо направи най-добрия подарък за собственика на отбора сър Франк Уилиамс и неговия 70-ти рожден ден .

Стартиралият от втора позиция Алонсо успя да изпревари Малдонадо още в първия завой на пистата "Каталуния", натрупвайки преднина от три секунди до първите спирания в боксовете. В средата на състезателната дистанция обаче Алонсо бе задържан от изпреварения с обиколка Чарс Пик и неговата Marussia. Това позволи на Малдонадо да си върне загубеното в третия стинт и да си извоюва комфортна преднина от седем секунди. Испанецът започна да стопява разликата, но във финалната част гумите на неговото Ferrari се предадоха и надеждите за победа се изпариха. Междувременно Алонсо беше притискан сериозно и от летящия Кими Райконен, чиито гуми бяха доста по-нови. Топ пет допълниха другия пилот на Lotus Ромен Грожан и изключително агресивния, но премерен японец Камуи Кобаяши със Заубер.

Извънредно влизане в бокса и наказание за преминаване през питлейна отсъдиха шесто място за миналогодишния победител на тази писта – Себастиан Фетел. Зад него се наредиха Нико Розберг с Mercedes, който успя да удържи атаките на изкачващия се от последната позиция Люис Хамилтън, следвани от съотборника му в McLaren Дженсън Бътън. Десети завърши изостаналият с една обиколка от лидерите Нико Хюлкенберг с Force India.

Следващото състезание е за Гран при на Монако и ще се проведе на 27 май.