Леден германски душ за волейбола

Както предупреди Радо Стойчев, силен тим ни натисна и се счупихме. Чакаме последен шанс през юни.

12.05.2012 | 23:59
Леден германски душ за волейбола

България загуби олимпийската квалификация в София, сериозно надиграна от Германия в полуфинала 1:3 (22-25, 25-20, 22-25, 16-25). Волейболната квота за Лондон утре в зала „Армеец” ще си оспорват немците и Италия, а нашите ще преследват последен шанс на световни квалификации в началото на юни.

Разочарованието идва в обратна пропорция с ликуващия хор, заглушил предупрежденията на Радо Стойчев след трите лесни победи в групата. Треньорът няколко пъти алармира, че полуфиналът ще е съвсем друга игра, балансът в отбора ни е крехък и има опасност да рухне под натиска на силен противник.

Германия доминираше на блок и при разпределителите чрез разнообразния Тишер, докато излишното напрежение над Георги Братоев даде негативен ефект. На нашите не помогна и появата на премиера Бойко Борисов.

Сблъсъкът с реалността започна от самото начало, с очакваните мощни начални удари на Германия. Крепяхме се до 7-10 чрез майсторски атаки, най-вече на Владо Николов, но пропуснахме шанс за осма точка и резултатът скочи до 7-13 и 9-16. Пак капитанът, мощен сервис на Казийски и съдийска грешка ни дадоха надежда 12-16. Германците не трепнаха и направиха 3 поредни. Корекцията на Стойчев с по-добрия посрещач Пенчев вместо по-добрия атакуващ Алексиев имаше ефект поне в началото. Два силни сервиса на Пенчев и три брилянтни атаки на Казийски ни доближиха до 22-24. Дойде ред за сервис на Матей и той затрудни германците, но перфектният до този момент Владо Николов стреля в аут.

Силните изяви на Казийски обаче продължиха и дадоха насока на втория гейм – така дойде първа успешна блокада на нашите за 4-1 и след сервиси на Матей дръпнахме с 4 точки. Германският блок обаче стопи до 2 и бързо се стигна до 12-12. Стойчев посъветва Братоев да се отпусне предвид две грешки. От 16-16 с късмет (изстрели извън нашето поле) поведохме 20-17. Треньорът на германците ги предупреди да внимават с Казийски, но той ги прониза два пъти за 23-18 и взехме гейма.

Противникът продължи да преодолява лесно нашия блок и дръпна с три в началото на третия гейм. Неудържимият Казийски почти сам със сервиси и атаки обърна до 17-13. Изнервени, германците скочиха срещу съдийско решение, но сякаш като компенсация дойде ред на най-добрия им изпълнител на сервис - Грьоцер. С неговите бомби и серия успешни блокове обърнаха до 18-21. В тази невероятна 8-точкова поредица Матей беше на пейката. Влезе при 20-22 и реализира за 22-23, но германците взеха своето за 1:2.

Нашите изглеждаха посърнали за началото на четвъртия и моментално Пенчев бе хванат на блок. Последваха два срещу Казийски за 7-11. При 8-13 Стойчев извади Матей, но Грьоцер ни довърши с три сервиса и една атака за 8-16. Разликата от 8 се запази до края, агонията свърши с неуспешна атака на капитана Владо Николов. Пълната зала „Армеец” изпрати отбора с „Българи, юнаци”.

Радо Стойчев обясни: „Изпуснахме нашите възможности в третия гейм, когато след серия на Матей водехме с 2 точки, а после при сервиса на Грьоцер пропуснахме 5 възможности да го превъртим. Това беше нашият шанс. В четвъртия гейм изобщо не започнахме да играем. Вкарах Пенчев, за да осигурим по-добро посрещане за Братоев. Не успяхме да работим добре на блок, оттам се затормозявахме в атака. Матей беше много разочарован, че не успяхме да затворим третия гейм. Андрей Жеков не успях да го използвам, защото при лекото раздвижване тази сутрин болката му се върна. Видя се, че когато ни натисне силен отбор, се пречупваме”.

Владо Николов допълни: „Загубихме мача в една ротация, при сервиса на Грьоцер - четири пъти го посрещнахме, но не успяхме да завършим атака. Нашата група се оказа по-слаба, два отбора от другата са на финал, което е красноречиво. Както се радвахме на победите, трябва да приемем и поражението. Жалко, че не успяхме да се представим по-добре пред наша публика. Имаме още един шанс и аз обещавам на всички, че ще дадем най-доброто от себе си, за да се класираме на олимпиадата”.