Трудното започва, нащрек са националите

Лекарите броят Жеков здрав за полуфинала с Германия, Братоев спокоен с несигурната си роля.

12.05.2012 | 10:32
Трудното започва, нащрек са националите

Бързите процедури бяха дотук, обобщиха волейболните национали между третата си чиста победа в групата и днешния полуфинал срещу Германия. Спечеленият първи гейм от 3:0 над Испания осигури първото място и размина нашите с победителя от другата група Италия. Адзурите играят със сърбите от 17:30 ч, България излиза срещу Германия от 20:45.

Радо Стойчев отново предупреди, че лесните победи в групата не бива да заблуждават или успокояват, защото предстои съвсем друг волейбол – и като мобилизация, и като качество. „С оглед затрудненията от контузии и малкото време за подготовка съм доволен от представянето на всички – заяви треньорът. – Но оттук до края нивото на волейбол ще е съвсем различно. Германия и Италия имат много силен сервис, специално Италия в момента е с най-добрия начален удар в света. Освен това имат и много добро посрещане. Това са двата основни елемента, с тях започва играта.”

Въпросът сега е дали Георги Братоев ще продължи като стартов разпределител. Титулярът Андрей Жеков призна, че се чувства възстановен от контузията и трябва да се следват инструкциите на лекарите, според които той ще може да играе в полуфинала.

Подложен на излишно голям натиск с неспирните въпроси по темата, Братоев демонстрира реализъм и спокойствие: „Победата над Испания не беше тренировка, а много отговорен мач с оглед на полуфинала. Трябваше да изберем по-лесния съперник и това са германците, защото видяхме как Италия ги победи. Ако изобщо може да се каже, че са слаби, те са по-слаби от Италия, но в никакъв случай не може да се подценяват. Аз се надявам Андрей да е напълно готов за игра, а кой ще бъде титуляр е решение само на Радо. Андрей е човекът, който досега е носил отговорността в отбора и има двойно или тройно по-голям опит от мен, така че изборът е на треньора. Аз не правя разлика между финал, полуфинал, мач срещу последния или първия - всички са еднакво отговорни. Това са първите ми стъпки в големия волейбол, така че няма значение какъв е мачът. Колкото повече игрови опит натрупваш, толкова по-лесно става”.

Асът Матей Казийски коментира: „Не сме целели да пестим сили срещу Испания, търсихме бърза победа, за да се фокусираме върху полуфинала. Испанците опитаха да ни затруднят, но се оказаха прекалено ниски за нас. Германците малко ни изненадаха, по-силни са, отколкото очаквахме. Братоев се включи невероятно, направи страхотни мачове и се надявам да продължава, защото ще ни е нужен. Жеков навлиза в ритъм и ако се наложи, ще помогне. За мен е възможно и Сърбия да е на финал, аз не бих ги отписал”.

Капитанът Владо Николов специално благодари на феновете за подкрепата и предупреди, че ще е още по-нужна за двете победи до спечелване на олимпийска квота.