70 тира кръстосват Европа с “Подкрепете Стан”

Мениджърът на “Норич” посети Стилиян преди директния мач с “Астън Вила” от последния кръг на Висшата лига.

11.05.2012 | 19:27
70 тира кръстосват Европа с “Подкрепете Стан”

Българска компания за международни карго превози сложи мощно рамо на кампанията в подкрепа на болния от левкемия Стилиян Петров. 70 товарни камиона ще кръстосват Европа с огромен надпис Support Stan (Подкрепете Стан) и трибагреник до лика на футболния национал.

Клубната телевизия на “Астън Вила” засне два от тировете паркирани пред стадион “Вила Парк” и направи интервю с Николай Рашков. Той играе баскетбол в САЩ, но след новината от 30 март за болестта на Стилиян се обадил в семейната фирма и сега лично помага за кампанията.

Пред AVTV Рашков обяснява, че Петров е толкова голяма звезда в България, че се почувствал задължен да помогне с нещо в този момент на нужда. Така решил, че най-добрият начин да разпространи каузата е чрез камионите, които най-често извършват търговски превози от България до Великобритания, Белгия, Холандия и Германия. Рашков не пропусна да остави послание към Стилиян върху специално табло на “Вила Парк”, като написа: “Никога не се предавай!”.

Двама служители на “Астън Вила” предприеха инициатива, с която също ще подпомогнат лечението на Стилиян и борбата с левкемията. Масажистите Алекс Бътлър и Анди Смит ще осъществят преход с велосипеди от Глазгоу до Бирмингам (около 600 км), започващ на 3 септември. Целта им е да съберат £250 000 за организацията “Leukaemia and Lymphoma Research”, която подпомага Стилиян в неговото лечение.

От скорошното огласяване на идеята вече са получени £28 000 от над 200 души. Начините за дарение са чрез смс или на адрес www.justgiving.com/pedalforpetrov. “Leukaemia & Lymphoma Research” е единствената Британска организация с благотворителна цел за изследвания и лечение специално на заболявания от типа на левкемията.

Докато “Астън Вила” се подготвя за последния кръг от сезона във Висшата лига (неделя, 17:00 ч), мениджърът на опонента “Норич” Пол Ламбърт разкри, че лично е посетил Стилиян тези дни. 42-годишният шотландец беше съотборник на Петров в 6 от 7-те му години в “Селтик”. Пред BBC Radio Norfolk Ламбърт заяви: “Бях при него миналия петък. Той се справя страхотно. Той беше сред най-подготвените играчи, които съм виждал, не спираше през всичките 90 минути. Да се надяваме, че ще победи това. Моите мисли са с него”.